Region

Mađarska: Referendum nije uspio - mala izlaznost

Referendum u Mađarskoj nije validan pošto nije dostigao potrebnu izlaznost od 50 odsto, dok su oni koji su bili protiv imigracije pobijedili sa 95 odsto glasova.

Preliminarne podatke objavila je Fides, partija premijera Viktora Orbana. Izlaznost je bila 45 odsto, rekao je potpredsjednik Fidesa Gergeli Guljaš.

Opozicija je pozivala na bojkot glasanja ili ubacivanje nevažećeg listića.

Na osnovu tih podataka, premijer Viktor Orban je doživio polu-poraz pošto nije uspio da animira dovoljan broj glasača da izađu na referendum.  Oko 8,3 miliona glasača pozvano je da odgovori na pitanje "Da li želite da Evropska unija proglasi obavezan razmještaj nemađarskih građana u Mađarsku bez odobrenja mađarskog parlamenta".

Zamjenik mađarskog premijera Žolt Šemjen je rekao da je Vlada zadovoljana jer je 95 odsto od izašlih birača glasalo protiv evropskih kvota, a to je oko 3.200.000 građana.

- To će biti velika politička podrška mađarskoj vladi da se bori u Briselu - rekao je Šemjan.

Da bi referendum o odbijanju evropskih kvota bio važeći, na njega mora da izađe najmanje 50 odsto plus jedan od ukupno 8,27 miliona mađarskih birača.

Glasanje na referendumu o obavezujućim evropskim kvotama za prihvat migranata završeno je u 19 sati na svih 10.331 izbornih mjesta.

Anketa javnog mnjenja koju je sproveo mađarski institut Nezpont ukazuje da je 95 odsto glasača odbacilo obavezujuće kvote EU za prihvat migranata.

Orban je rekao da je za njega bitno da većina onih koji su glasali na referendumu bude protiv evropskih kvota, čak i ako referendum ne bude validan zbog izlaznosti.

- Validan referendum bi bio bolji od onoga koji nije validan, ali će u svakom slučaju biti zakonskih posljedica zato što smo obećali da ćemo sprovesti ovlašćenje parlamenta da određuje sa kim Mađari žele da žive", naveo je Orban i dodao: To ćemo uraditi bez obzira na to da li na referendum izađe dovoljno ljudi. Postoji samo jedan uslov: da glasova "protiv" bude bar za jedan više od glasova "za".

Više od 100.000 državljana Srbije ima i državljanstvo Mađarske, a oko 30.000 njih, odnosno gotovo svaki treći dvojni državljanin iz Srbije, registrovao se kako bi mogao da glasa na današnjem referendumu.

Orban je izjavio je da će glas "ne" na referendumu biti u korist suvereniteta i nezavisnosti Mađarske i naveo mogućnost podnošenja ostavke ukoliko Mađarska izglasa suprotno.

Izvor: Tanjug
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog