Društvo

Pohlepa kojoj nema kraja

Obnavljanje voznog parka institucija BiH

„Od 18 septembra do 18 oktobra raspisana je ili zaključena nabavka 114 novih vozila, za šta će institucije u BiH, od lokalnog do državnog nivoa, izdvojiti, uključujući i PDV – skoro 5,1 milion konvertibilnih maraka“, piše Avaz.

Kolika je samo bahatost političke kaste Bosne i Hercegovine; 5,1 milion za 114 automobila?! Ako bi npr. kupili automobile po 20.000KM (mislim da to auto može voziti čak i političara), to bi bilo 2 280 000KM, dakle od pomenute cifre ostalo bi skoro tri miliona. Samo ovo je dovoljan podatak.

Molim vas, političar u BiH mora da kupi automobil od 200.000KM, jer njegov tur ne može sad neko obično sjedište da trpi. Političari Bosne i Hercegovine, te aždaje sa sedam glava, žive u nekom sopstvenom entitetu. Prosječna plata u BiH je od 400 do 600KM, i dok taj čovjek radi i po 9 sati pa čak i subotom, ovaj politički parazit vozi audija; i ne samo to. On ide i kući sa njim, to postaje privatni automobil, koristi ga 24 časa.

Mijenjaju automobile svako 7-8 godina, dok je prosječna starost aubomobila koje voze obični građani 17 godina, kao dotrajali, Audi od 200.000KM, da dotraje?!

Ta njihova bezosjećajnost je tolika da oni lagodno kažu: "Ma daj parlamentarcu platu od 5000KM, taj automobil od 200.000KM, i jednu vilu da napravim začas dok sam u fotelji."

BiH parlamentarci su najplaćeniji u Evropi kada se njihove plate porede sa prosječnom platom u zemlji. A BiH je jedna od najgorih ekonomija u Evropi. Cijene u našoj državi su kao i u zemljama Evropske unije.

Ako se vratimo na automobile; u septembru prošle godine ukinut je limit za tri člana predsjedništva BiH za nabavku automobila u vrijednosti od 130.000KM, da bi se kupio Audi A8 od 200.000KM. Valjda mu se nije svidio ni jedan od jeftinijih?!

Na jednoj strani imate robove koji žive sa 400KM, ili koji ne rade nigdje,a na drugoj strani političara sa 5000KM, ili privatnika koji obrće milione, milijarde, a radniku daje 400-500KM (čast izuzecima), sa radom od 9 do 10 sati, čak i subotom. Političara koji zjeva u parlamentu (čast izuzecima ako ih ima) i za nerad ode na Mauricijus.

Šta je rješenje? Probuđena masa, u Njemačkoj ili nekoj drugoj zapadnoj demokratiji, kada recimo poskupi hljeb oni izađu u ogromnom broju da se pobune protiv toga. Ima još jedna istina koja kaže da je onih na vrhu manje, a naroda daleko više.

Autor: Mladen Blagojević
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog