Vijesti

Čubrilović: Odluka o osnivanju Skupštine srpskog naroda u BiH najvažnija državotvorna odluka

Svečana sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, povodom 25 godina od početka rada parlamenta, održava se od 12h u Banjaluci.

Tom prilikom predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović izjavio je da je parlament Srpske najvažniji plenarni organ Srpske, što je potvrđeno prvenstveno u Ženevi i Njujorku, a nakon toga parafiranjem Dejtonskog sporazuma i njegovim zvaničnim potpisivanjem u Parizu.  

"Narodna skupština RS je najviši ustavotvorni i zakonodavni organ. Sporazumima u Ženevi i Njujorku odlučeno je da će se BiH sastojati iz dva entiteta, to je potvrđeno potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma prvo u Dejtonu, a nakon toga u Parizu", rekao je Čubrilović i dodao da je ostvarivanje ustavnih nadležnosti prolazilo kroz više faza i djelovanja: od stvaranja sopstvenog pravnog sistema do izgradnje sistema uz uticaj evropskog pravnog naslijeđa. 

Od značajnih državotvornih dokumenata Čubrilović je izdvojio Odluku o osnivanju Skupštine srpskog naroda u BiH i Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda u BiH, nakon što su 14. oktobra srpski poslanici preglasani u Skupštini tadašnje SR BiH. 

Posebnu težinu, kako kaže, imala su odličivanja o simbolima RS (grbu, zastavi i himni), kao i nedavno odlučivanje o referendumu. 

Čubrilović je zaključio da bi eventualne ustavne promjene u BiH morale biti u saglasju sa voljama dva entiteta i tri konstitutivna naroda. 

Autor: Stefan Blagić
 
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog