Vijesti

Amerikanci negiraju Mektića - tužioci iz Sjedinjenih Država ne dolaze u BiH!

SAD nemaju namjeru da se upliću u bilo kakve operacije i istrage slučajeva korupcije u BiH- izjavio je u Sarajevu Džejms Volš, zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD, komentarišući najavu ministra bezbjednosti BiH Dragana Maktića o dolasku američkih stručnjaka u BiH koji bi učestvovali u iskorijenivanju korupcije.

Po povratku iz SAD ministar Dragan Mektić tvrdi da su ga novinari pogrešno interpretirali, koriguje svoju izjavu. Ipak, kaže da neće doći agenti FBI ali hoće američki tužioci koji će obučiti domaće tužioce.

Član zajedničke Komisije za odbranu i bezbjednost BiH Dušanka Majkić pita u kom svojstvu je Mektić dogovarao pomoć američkih stručnjaka, kao ministar bezbjednosti ili kao ministar pravde.

Prvobitna informicija bila je da je Dragan Mektić u SAD dogovorio dolazak američkih istražilaca i tužilaca te agenata FBI u BiH koji bi trebalo da prekinu lanac korupcije.

- Јa se nadam da će vrlo brzo, za nekoliko dana, doći jedan broj eksperata u BiH koji će i tužiocima i policijskim agencijama pomoći u borbi protiv korupcije, izjavio je prije nekoliko dana Mektić.

Međutim, u Sarajevo je umjesto najavljenih stručnjaka stigao visoki američki zvaničnik koji je poručio da ne postoji plan Vlade SAD za dolazak agenata FBI ili drugih eksperata koji bi u BiH učestvovali, ili vodili bilo kakve istrage.

- Želim vrlo jasno da kažem da SAD nemaju namjeru da se upliću u bilo kakve operacije i istrage kriminalnih slučajeva korupcije u BiH, jasan je bio Džejms Volš, zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD.

I pored izričitog stava zvaničnog Vašingtona, Mektić forsira priču o dolasku tima američkih istražilaca i tužilaca koji će obučavati domaći kadar za istrage u predmetima korupcije:"Јa sam predlagao da kolege njihove, istražioci i tužioci, dođu ovdje i da kroz konkretne predmete da se izvrši dodatna obuka, edukacija, kako bi mogli da odgovorimo pitanju borbe protiv korupcije a da bude efikasna."

Član zajedničke Komisije za odbranu i bezbjednost BiH Dušanka Majkić kaže da je očito da zemlja čiji ministar ode i traži pomoć, ima problem. Posebno, jer se ministar bezbjednosti bavi pravosuđem, a pri tom ministar pravde BiH ćuti.

- Јa u stvari i ne znam zašto oni dolaze. Informacije koje nam daje Mektić su nepouzdane i ne može se nikad reći da se radi stvarno o onom što on govori, ističe Majkićeva.

Učestali odlasci Dragana Mektića u SAD, čije diplomatsko predstavništvo u BiH nije naklonjeno zvaničnoj Banjaluci, tumači se kao priprema za uvođenje sankcija za rukovodstvo Srpske.

Razrađivan je plan koji podrazumijeva pritisak na njemu lojalne ljude, pretresanje automobila ministara bliskih Dodiku na granici, obustavljanje tranše MMF kredita i slično.

Izvor: RTRS
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog