Vijesti

Mur: U Stocu postoje duboke podjele

Šef Misije OEBS-a u BiH Džonatan Mur smatra da je Stolac, nakon više od dvije decenije od završetka rata u BiH, grad u kojem postoje duboke podjele.

Mur smatra da su nemili događaji koji su se desili u Stocu na dan lokalnih izbora 2. oktobra bili korak nazad i korak u pogrešnom smjeru. 

"Nažalost, posljednja dešavanja u Stocu pokazala su da još mnogo toga treba uraditi u ovoj opštini. Svjesni smo da ima puno problema na kojima treba raditi. Vidljiv je određeni, mali napredak u ovoj opštini, ali još mnogo treba uraditi kako bi bila postignuta trajna rješenja koja će doprinijeti boljem i kvalitetnijem životu građana Stoca", rekao je Mur za portal "Kliks".

Mur je na dan lokalnih izbora u BiH izjavio da je 2. oktobra od Stočana bila ukradena demokratija i da im ona mora biti vraćena što prije. 

"U Stocu izbori nisu provedeni i iskreno se nadam da će Centralna izborna komisija BiH u bliskoj budućnosti donijeti odluku o novom datumu održavanja izbora u ovoj opštini. Izbori nisu pitanje jednog ili drugog naroda, svi građani imaju jednaka prava i trebaju izaći na izbore, dati svoj glas kandidatima za koje smatraju da su najbolji", rekao je Mur. 

On je zaključio da će to biti jedan od koraka koji će doprinijeti da se situacija popravi u skorom periodu. 

Misija OEBS-a u BiH otvorila je privremenu kancelariju u Stocu s ciljem aktivnijeg angažmana u toj opštini. 

Zbog većih nepravilnosti i fizičkog obračuna u Stocu je 2. oktobra prekinut izborni proces na svim biračkim mjestima, a glasački materijal je povučen.

Policijska uprava Čapljina podnijela je nakon toga izvještaj Kantonalnom tužilaštvu Mostar protiv Salmira Kaplana i još 10 lica iz Stoca "zbog uništavanja glasačkih materijala, te fizičkih napada na članove Izborne komisije".

Izvor: Srna
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog