Republika Srpska

Posla za pripravnike biće i dogodine

Šansu da po završetku školovanja steknu prvo radno iskustvo dobiće svršeni studenti u većini lokalnih zajednica u RS koje su u budžetima za iduću godinu planirale novac za prijem pripravnika.

Bez obzira na to što poslije odrađenog pripravničkog staža rijetki od njih dobiju zaposlenje, ovaj vid podrške mladim školovanim ljudima mnogo znači.

Šef Odsjeka za ljudske resurse u Gradskoj upravi Bijeljina Dejan Blagojević ističe da je nacrtom budžeta za iduću godinu predviđena 671.000 KM za prijem pripravnika.

Ove godine su primljena četiri pripravnika i četiri volontera, a u toku je konkurs za prijem 53 pripravnika sa visokom stručnom spremom - rekao je Blagojević i dodao da pripravnici primaju najnižu platu koja je umanjena za 20 odsto, topli obrok i putne troškove.

U opštini Foča kažu da su ove godine za sufinansiranje prijema pripravnika iz opštinske kase izdvojili 150.000 maraka, a tu praksu planiraju da nastave i u idućoj godini.  

Oni koji putem Zavoda za zapošljavanje ostvare pravo na pripravnički staž primaju mjesečnu naknadu u iznosu od 500 KM - rečeno je u ovoj opštini. 

Načelnik Gradiške Zoran Adžić poručuje da će biti novca za pripravnike iako situacija u opštinskoj kasi nije sjajna.

Planiramo dogodine da obezbijedimo 300.000 KM za podsticaj zapošljavanja i prijem pripravnika - rekao je Adžić.

Šansu da steknu radno iskustvo u opštini Šipovo ove godine dobilo je osam mladih, a načelnik Milan Kovač ističe da će i dogodine primati pripravnike.

Ni u Srpcu neće zaboraviti na školovanu omladinu, a koliki iznos će biti izdvojen za njihov rad, biće poznato kada budžet za 2017. dobije obrise.

Izvjesno je da će njihov broj biti manji nego ranijih godina, kada je angažovano po petoro ili više pripravnika  - istakli su u opštini Srbac.

Nacrtom budžeta za iduću godinu gradska uprava Zvornik izdvojiće 580.000 maraka za realizaciju programa sufinansiranja zapošljavanja kod poslodavaca.

Za razliku od manjih lokalnih zajednica u RS, u gradovima poput Banjaluke i Prijedora neće biti izdvajanja za pripravnike.

Kako Zakon o radu RS tretira pripravnike:

* Za  vrijeme  pripravničkog  staža  pripravnik  ima  pravo  na  platu  i  sva  druga  prava  iz  radnog odnosa, u skladu sa zakonom, opštim aktom i ugovorom o radu

* Ako posebnim propisima nije drugačije utvrđeno, pripravnički staž traje: šest mjeseci za lica koja imaju završenu srednju školu, 12 mjeseci za lica koja imaju visoko obrazovanje

* Uslov je da se ova lica prvi put zapošljavaju u svojoj stručnoj spremi ili zvanju

Izvor: Glas Srpske
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog