Intervju

Plata šefa odeljenja veća od ministarske

Lejla Rešić za “Novosti” o primanjima u opštinskim administracijama, višku radnika, dobrim primerima na lokalu... Načelnici u opštinama primaju oko 3.000 KM mesečno, a ministri 2.700

Vlada RS pratiće ove godine proces smanjivanja broja zaposlenih u lokalnim administracijama po Srpskoj, ali i tražiti od funkcionera na lokalnom nivou da više štede i da novac bolje usmeravaju. Razbacivanjem novca na plate u lokalnim zajednicama, koje su veće od ministarskih i od plate predsednika i premijera, mora se zaustaviti. Mnoge opštine po Srpskoj imaju nerealno velike plate u administracijama. U vremenu kad govrimo o štednji, kako bi se sačuvala radna mesta, velike plate lokalnih funkcionera moraju biti umanjene - kaže u intervjuu za "Novosti" Lejla Rešić, ministarka lokalne uprave i samouprave RS.

Pomoćnik ministra u Vladi RS ima platu od 2.000 maraka, ministri oko 2.700, a načelnici odeljenja u opštinama po Srpskoj imaju plate oko 3.000 maraka i više. Gradonačelnici, njihovi zamenici, kao i predsednici skupština na lokalu imaju plate po 5.000 maraka. Ima ljudi na lokalu u Srpskoj koji radom i opravdavaju velike plate, ali ruku na srce, mnogo je više onih koji to ne opravdaju - kaže Rešić.

Ko je propisao tako velike plate na lokalu?

Gornju granicu u lokalnim administracijama utvrdila je Vlada. Plata funkcionera na lokalu ide do tri prosječne plate zaposlenih u upravi, plus mogućnost da se uveća do 50 odsto. Ovo uvećanje može da se koristi, ali i ne mora. Naravno, većina lokalnih zajednica odmah je uvećala plate i za tih propisanih 50 odsto.

Da li Vlada može donijeti odluku o smanjenju plata na lokalu?

Vlada je donijela sve zakonske akte i propisala kolike mogu biti plate, ali definitivno instrumenti za umanjenje plata su u rukama funkcionera na lokalnom nivou. Vlada je propisla da odbornički dodatak ne može biti veći od 60 odsto od prosječene plate u Srpskoj, ali isto tako dodatak može biti i 10 odsto. Vlada je propisala gornju, a nije donju granicu. Zakon je jednak za sve. I za Banjaluku i Istočni Drvar. Ipak, ne vidimo na terenu da se odbornici po Srpskoj mnogo žrtvuju i da su donijeli odluke da im, primjera radi, odbornički dodaci budu 10 odsto, ili 20 odsto od prosječne plate i tako da pokažu odgovornost i štednju, što bi građani sigurno podržali.

Ima li dobrih primjera na lokalu, ili su svi jednaki u ponašanju oko primanja?

Ima i dobrih primjera. Evo Prijedor, tamo je prosjek plata u opštinskoj administraciji iznivelisan na prosjek republičke plate, a u Banjaluci je prosjek plata u administraciji 1.500 maraka, odnosno duplo veći nego u Prijedoru.

Kako će se riješiti problem sa viškom radnika u opštinskim administracijama po Srpskoj?

Raspoređivaće se na druga radna mjesta. Nećemo ići sa otpuštanjima, jer nije radnik kriv. Opštine i gradovi imaju ovu godinu da se riješe problemi viška radnika. Najkritičnije je u Hercegovini, gdje ima na stotine viška radnika po administraciji. Novi zakon je propisao tri radnika u administraciji na 1.000 stanovnika i mi želimo da na kraju godine to i imamo u Srpskoj. Imamo mi Prijedor, Gradišku, Laktaše gdje se gledajući ovaj zakon odmah može zaposliti još ljudi, jer oni imaju manji broj zaposlenih u administraciji.

OGRANIČEN BROJ "UGOVORACA"

Ove godine mijenjaće se i Zakon o državnim službenicima RS. Uvešće se veća odgovornost za nedolično ponašanje, ali i nagrađivanja i kažnjavanja službenika.

Neće biti zapošljavanja bez konkursa i ugovor na određeno vrijeme ne može prerasti u radni odnos. Takođe, ukupan broj "ugovoraca" biće ograničen na 10 odsto od ukupnog broja zaposlenih u lokalnoj zajednici.

Izvor: Novosti
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog