Banja Luka

Banjaluka: Novi kružni tok do kraja godine

Novi kružni tok na Starčevici trebalo bi da nikne do kraja godine na ukrštanju bulevara Vojvode Stepe Stepanovića, Vojvode Petra Bojovića i Desanke Maksimović.

Potvrdio je ovo Slaviša Sandić, v.d. načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve, a “Putevi RS” zaduženi su za realizaciju ovog projekta, za koji je već spremna sva projektna dokumentacija.

Gradonačelnik Igor Radojičić nedavno je rekao da “Putevi RS” već nekoliko godina nisu uradili niti jednu ozbiljniju investiciju u gradu.

“Postoji barem pet prioriteta kada je riječ o saobraćajnicama koje su u republičkoj nadležnosti, a što gradani ne znaju. Grad je spreman sa dokumentacijom i logistikom, tako da sutra možemo da im damo na raspolaganje da uđu u radove na istočnom tranzitu, zatim kružni tok Starčevica i na saobraćajnici Bronzani Majdan – Stratinska – Fedearcija BiH”, kazao je Radojičić.

Precizirao je da je za druga dva prioriteta, izgradnju kružnih tokova kod “Lesnine” i kod “Sirana” na Laušu, potrebno riješiti imovinsko-pravne odnose i uraditi projektnu dokumentaciju.

“Nažalost, grad ne upravlja “Putevima RS”, iako mi vodimo s njima stalne pregovore. Oni imaju problem s obezbjeđivanjem sredstava i zbog toga mi stalno stojimo u mjestu”, dodao je Radojičić.

Iz “Puteva RS” su pojasnili da će rokovi za realizaciju kružnog toka na Rebrovcu, ali i ostalih projekata biti poznati nakon usvajanja plana poslovanja za 2017. godinu.

“Urađena je projektna dokumentacija za kružni tok ‘Rebrovac’, ostale su još male korekcije, a radi se i za kružni tok ‘Lesnina'”, kažu iz “Puteva RS”. Istakli su da “Putevi RS” i grad moraju u narednom periodu da potpišu sporazum o razumijevanju, kojim bi se precizno definisale obaveze obje strane za relizaciju ovih projekata.

Neophodno je definisati obaveze rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, izgradnju trotoara, kanalizacione mreže, elektroinstalacija, osvjetljenja i slično. Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unapredenje bezbjednosti saobraćaja, ističe da je kružni tok kod Rebrovca saobraćajno čvorište koje spaja prostor od Čelinac, Kotor Varoša do Banjaluke.

“Dnevno je ogromna frekvencija vozila i zadnjih 10 godina neophodno je bilo riješiti saobraćajnu zagušljenost”, rekao je Jaćimović.

Prema njegovim riječima, kružni tok pet puta ubrzava tokove saobraćaja, smanjuje trošenje energeneta, smanjuje buku i povećava bezbjednost saobraćaja. Vozač Miloš Vujinović ističe da podržava izgradnju kružnih tokova.

“U tim dijelovima grada česte su duge kolone automobila, kojima treba i 20 minuta da pređu par kilometara”, kazao je Vujinović.

(Nezavisne.com)
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog