Svijet

Le Penova i Makron u drugom krugu predsjedničkih izbora u Francuskoj

Prve ankete predsjedničkih izbora u Francuskoj pokazuju da će se u drugom krugu izbora najvjerovatnije boriti Emanuel Makron i Marin Le Pen.

Prema preliminarnim rezultatima predsjedničkih izbora u Francuskoj predsjednica „Nacionalnog fronta“ Marin le Pen vodi u prvom krugu izbora sa 24,78 odsto ukupnog broja glasova, dok je na drugom mjestu Emanuel Makron sa 21,75 procenata.

Predsjednički kandidat krajnje desnice Marin Le Pen izjavila je da pred Francuzima trenutno stoji izbor – ili biraju zemlju sa zaštićenim granicama ili državu u koju mogu ući teroristi. Ona je rekla da će u drugom krugu predstavljati kandidata „iz naroda“, kao i da je nastupilo vrijeme da se Francuska najzad oslobodi.

- Savladali smo prvu fazu na putu ka Jelisejskoj palati - istakla je Marin Le Pen.

Paralelno sa objavljivanjem preliminarnih rezultata francuska policija bila je primorana da koristi dimne bombe protiv demonstranata koji su se okupili na trgu Bastilja u Parizu poslije informacija da se kandidatkinja krajnje desnice kvalifikovala za drugi krug predsjedničkih izbora. Oni su, prema nezvaničnim informacijama, počeli da lome barikade, pa je policija opkolila taj dio grada.

 

Izvor: Agencije

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog