Vijesti

Društvo matematičara RS na takmičenje poziva 20 Bošnjaka, 10 Hrvata i 15 učenika iz Srpske

Društvo matematičara Republike Srpske uputilo je prije nekoliko dana u najmanju ruiku “čudan” poziv mladim matematičarima za učešće na Matematičkoj olimpijadi BiH, koja se od 13. do 14. maja održava u Istočnom Sarajevu.

Tu ništa ne bi bilo sporno, da se u pozivu ne traži kvota od 20 učenika (Bošnjaka), 10 učenika (Hrvata) i 15 učenika iz RS, za koje se ne navodi koje nacionalnosti trebaju biti.

Prema pisanju portal Radio Sarajeva, u moru poražavajućih podjela, ova je ocijenjena kao još jedan ekser u sanduk multietničnosti današnje BiH.

- Dijeliti omladinu i djecu, mlade matematičare, mlade naučnike po nacionalnoj osnovi nije normalno – rekla je profesor dr. Senada Kalabušić, predsjednica Udruženja matematičara Kantona Sarajevo. Ona je dodala da su predstavnici Društva matematičara RS obećali  da će sporni poziv izmjeniti, međutim novinarima se iz pomenutog udruženja niko ne javlja na pozive.

U pozivu je navedeno da su "kvote za učešće kao i prethodnih godina", pa je Kalabušićeva upitana da li se mladi matematičari već godinama dijele po nacionalnoj osnovi i zašto se ovo saznalo tek sada.

- U Federaciji postoje dva takmičenja - jedno organizujemo mi, za sve škole s područja FBiH, a drugo Udruženje matematičara Ruđer Bošković za škole iz FBiH koje rade po hrvatskom planu i programu. Nažalost, ovo nije naša odluka, ali to je bh. realnost i to se tako provodi godinama. Iz te prakse su preuzete kvote, dakle, mi šaljemo 20 matematičara, Udruženje Ruđer Bošković deset učenika, a Društvo iz RS 15 takmičara – navela je predsjednica Udruženja matemaričara KS i na neki način pojasnila da su u Društvu matematičara RS bili nesmotreni u pisanju poziva.

Kalabušićeva ističe da njihovu Školu za matematiku pohađa više od 100 mladih matematičara iz cijele BiH, a das u nedavno njihova dva učenika, koji su iz RS, osvojili prvo mjesto na takmičenjima u svojim školama.

Sličan stav iznosi i Niko Sušac, predsjednik Udruge matematičara Ruđer Bošković, koji tvrdi da se situacija mora smiriti i navodi da se ovdje radi o nespretno napisanom internom dokumentu, koji nema veze s podjelama i političkim konotacijama.

- Ja ne bih ovo ovako napisao, ali ovdje je riječ o nenamjernoj grešci i žalosno je što se ovome dala ovolika pažnja. On je morao nekako podijeliti, učinio je to nespretno, ali nenamjerno. Ovo je višegodišnja praksa koja nema veze s nacijama. Sva tri udruđenja izvrsno surađuju i ponavljam, ovdje nema nikakve zlobe. Mi smo matematičari i nikog od nas ne zanima 'ko je ko' u tom smislu. Matematika je matematika i tu nema mjesta za politiku - zaključuje Sušac.

 

Izvor: Radio Sarajevo

 
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog