Banja Luka

Banjalučki antifašisti: Zašto slavimo fašiste?

Povodom 9. maja, grupa banjalučkih antifašista sinoć je u centru Banjaluke proveli akciju lijepljenja plakata sa informacijama o Urošu Drenoviću, četničkom vojvodi i, kako navode, saradniku nacista i ustaša u Drugom svjetskom ratu.

Banjalučki antifašisti podsjećaju da u naselju Novoselija, dio regionalnog puta nosi naziv po pomenutom četničkom vojvodi.


- Na ovaj način želimo da pokažemo da se protivimo istorijskom revizionizmu koji osvjedočene fašiste i saradnike okupatora prikazuje kao pozitivne ličnosti u istoriji ovih prostora. Simpatizeri četničkog pokreta već decenijama pokušavaju da sakriju pravu istinu o ulozi četnika u patnjama naroda na ovim prostorima. Paradoksalno je da veliki broj mladih u Banjaluci podržava četnike, iako su upravo oni doprinijeli stradanju stotina hiljada Srba, velikim dijelom u kompleksu koncentracionih logora Jasenovac – navodi se u saopštenju grupe banjalučkih aktivista i antifašista.

Oni dodaju da ime Milančića Miljevića, koji je komandovao Šestom krajiškom brigadom prilikom oslobođenja Banjaluke od okupatora i njihovih sluga i saradnika 22. aprila 1945. godine, ne krasi ni jednu ulicu u gradu na Vrbasu.

- Iz godine u godinu pratimo na koji način se prilikom obilježavanja Dana grada Banjaluke umanjuje značaj narodnooslobodilačke borbe, partizana i tekovina antifašizma. Gradska uprava Grada Banjaluka se na sramotan način pridružila revizionističkim tendencijama desničarskih organizacija, što je posebno bilo vidljivo u Programu ovogodišnjeg Dana grada. Aktivnosti kao izložba "Nevesinjska puška – portreti ustanika", pozorišna predstava "12 zvjezdica", izložba "Banjalučki ljekari u Kraljevini Jugoslaviji", izložba "Teme i ideje" Galerije Matice Srpske, koncert uz učešće Umjetničkog ansambla Ministarstva odbrane Srbije "Stanislav Bičinski", te polaganje vijenaca na spomenike iz posljednjeg rata, ali i ratova i sukoba koji nisu u vezi sa oslobođenjem Banjaluke u Drugom svjetskom ratu – ističu antifašisti i dodaju da gradske vlasti, na ovaj način direktno doprinose brisanju sjećanja i značaja antifašističke borbe na ovim prostorima, a saradnike fašista promovišu u ugledne istorijske ličnosti.

Antifašisti nagalašavaju da Banjaluku nisu oslobodili samo Srbi, već partizani svih narodnosti, koji nisu bili nacional-šovinisti koji gledaju interes samo naroda kojem pripadaju, već su ginuli i krvarili za ideale i vrijednosti na kojima počiva naše društvo.

 

Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog