BiH

Merkator preuzima Konzum u BiH! (VIDEO)

Slovenački trgovački lanac Mercator preuzet će Konzum u Bosni i Hercegovini, kao i Velpro.

Ovu informaciju novinarima je danas u Sarajevu potvrdio Ante Ramljak, povjerenik Vlade Hrvatske za Agrokor.

Ramljak je, takođe, utvrdio da će Merkator preuzeti sve dobavljače i zaposlenike te će na taj način napraviti restrukturisanje svih obaveza prema dobavljačima, a istovremeno će biti osigurana i radna mjesta zaposlenika.

Vraćamo ponovo brend Merkator u maloprodajne lance u BiH zbog toga što se nakon svih analiza uočilo da je ovaj brend prepoznatljiviji i da je imao puno više uspjeha nego Konzum. Osim toga time se daje i određena doza sigurnosti da će i u BiH nastaviti s dobrim poslovanjem, s obzirom na to da Merkator u Sloveniji, ali i u Srbiji posluju jako dobro – istakao je Ante Ramljak u obraćanju medijima.

Prema njegovim riječima, postupak ponovnog uvođenja brenda Merkator na tržište BiH je još uvijek u fazi planiranja. Prije donošenja konačne odluke o tome potrebno je da se kreditnom odboru Merkatora, kao i povjeriocima Agrokora u Hrvatskoj, prezentuje detaljan plan kako će ta operacija biti provedena.

Konstatovali smo da nam je zajendički interes kako da uspije restruktuisanje cijelog Agrokora, ali i davanje podrške Agrokorovim kompanijama u BiH kako bi održali postojeća radnja mjesta i pomogli brojnim dobavljačima kojih je samo u BiH oko 1.300. Davanjem pomoći u održavanje ovog sistema pomažemo i ekonomiji u BiH uopšte. Posebno nas je interesovao dio plana koji se odnosi na zaposlene i na dobavljače. Mi podržavamo ovaj plan i nadamo se da će on uspjeti – izjavio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović nakon sastanka.

Jedan od zaključaka ovog sastanka je i da će se ubuduće održavati redovni susreti sa Ramljakom, a najmanje jednom mjesečno, te da će se na njima predstavnici bh. vlasti informirati o procesu restruktuisanja Agrokora.

Sastanku su, osim Šarovića i Ramljaka prisutvovali još i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, savjetnica federalnog premijera Aida Soko, ministar trgovine i turizma RS Predrag Gluhaković, predsjednik uprave Merkatora Tomislav Čizmić, potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Nemanja Vasić, direktori Agrokorovih firmi kćerki u BiH i to Konzuma Tomislav Bagić, Sarajevskog kiseljaka Tomislav Slišković, Velproa Živko Katana, Leda Miro Težulat i Super kartice Boris Barić, kao i ambasador Hrvatske u BiH Ivan del Vechio.

Bitno je spomenuti da dugovanje Agrokorovih firmi u BiH, a prije svih Konzuma, prema dobavljačima u našoj zemlji iznosi oko 130 miliona maraka. Trenutno ove firme zapošljavaju oko 5.200 radnika, od čega ih je samo u Konzumu 4.600.


Da su pojedini građani BiH više voljeli Merkator od Konzuma potvrđuje sada već legendarni telefonski poziv gospođe iz Sarajeva koja je prije nekoliko godina kroz suze ispratila odlazak slovenačkog trgovačkog lanca.
Poziv, koji je nasmijao cijeli region, možete poslušati u videu, a redakcija Frontala se iskreno nada da je dotična gospođa sada konačno zadovoljna.

 

 

Izvor: Faktor.ba 
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog