Intervju

Mrda: Naša škola je nastala i rasla sa narodom Republike Srpske

Danijela Mrda, direktorica JU OŠ “Sveti Sava” iz Istočnog Novog Sarajeva, koja sutra obilježava 25 godina postojanja, u intervjuu za Frontal govori o ustanovi na čijem je čelu, proslavi jubileja i učenicima škole na koje je posebno ponosna.

- Recite nam nešto više o školi koju vodite?

Osnovna škola „Sveti Sava“ Istočno Novo Sarajevo je jedina škola u našoj opštini i broji 997 učenika i 103 zaposlena radnika. Nastava se odvija u dva objekta, Centralna škola u Lukavici i područna škola u Tilavi. Možemo se pohvaliti i time da smo ove godine postigli najbolje rezultate na takmičenjima u Republici Srpskoj što je svakako i kruna jubileja koji upravo obilježavamo.

- Šta za Vas znači 25 godina postojanja OŠ „Sveti Sava“?

Nastali smo u ratnim uslovima, Rješenjem srpske opštine Novo Sarajevo. Ovaj jubilej je veoma značajan svim zaposlenima ali i učenicima, roditeljima i stanovnicima naše opštine, jer je škola nastala iz svog naroda i rasla sa svojim narodom i Republikom Srpskom.

- Kako ćete obilježiti jubilej?

Proslavu jubileja ćemo održati sutra, 9. juna, u 19 časova u Sportskoj dvorani Slavija, sa izuzetno bogatim programom koji su priredili učenici i nastavnici naše škole. Dodijelićemo Povelju prvom direktoru gospodinu Milovanu Bogdanoviću i Plaketu za izuzetna postignuća nastavniku matematike, Nenadu Pejoviću.

- Na šta ste posobeno ponosni?

Posebno smo ponosni na naše učenike koji postižu izuzetne rezultate na svim poljima. Nabrojaću samo neke, kao što su Čedomir Škobo, prvak Republike u literarnom stvaralaštvu, pa zatim Filip Lalović, prvak Republike Srpske iz matematike i drugo mjesto iz fizike. Tu su učenici koji su učestvovali na republičkim takmičenja iz svih predmeta koji su bili u sistemu takmičenja ove školske godine: Sara Buha, engleski jezik, Jelena Bukvić, srpski jezik, Anastasija Lalović, pravoslavna vjeronauka, ekipa Crvenog krsta drugo mjesto u Republici i drugo mjesto na BiH nivou, saobraćajna sekcija-treći u Republici i očekujemo rezultat sa takmičenja na BiH nivou, robotička sekcija – treće mjesto i osvojeni roboti i lap top za školu, rukomatna sekcija višestruki prvaci Republike Srpske u muškoj i ženskoj konkurenciji, atletika, košarka i odbojka, takođe republički i regionalni takmičari sa izuzetnim rezultatima, Projekat „ Moja se zemlja zove Planeta...“ osvojili nagradu od 5.000 KM od Merkur osiguranja... i još mnogi drugi.

Kakvi su planovi OŠ „Sveti Sava“ za budućnost?

Nadamo se da ćemo uskoro premašiti brojku od 1000 učenika jer je naša opština postala prepoznatljiva i interesantna za život. U narednom periodu ćemo započeti dogradnju školskog objekta i izgradnju senzorne sobe za djecu sa posebnim potrebama, stručno usavršavati nastavnike i pripremati učenike da sa svojim znanjima i vještinama budu ravnopravni građani. Planova ima mnogo, i nadam se da ćemo kao kolektiv i dalje biti primjer dobrih praksi u lokalnoj zajednici, inspiracija mladim ljudima da streme ka što boljim rezultatima i što je najvažnije da obrazujemo mlade ljude koji će biti primjer u svom gradu ali i ponos Republike Srpske.

Recite nam i nešto o sebi, kako je tekla Vaša prosvetna karijera?

U učionicu sam prvi put ušla 1998. godine kao profesor engleskog jezika u Gimnaziji Istočna Ilidža. Nakon toga, 2003-2013. godine radila sam kao profesor u Srednjoj školi „28.juni“ u  Istočnom Novom Sarajevu. Dugo godina sam koordinisala omladinske učeničke organizacije i organizovala humanitarne akcije u našem gradu sa svojim učenicima i njihovim roditeljima što radim i danas sa velikim zadovoljstvom. Tokom 2013. godine, postavljena sam za direktora Osnovne škole „Sveti Sava“ i kao profesionalac mogu reći da mi je rad sa kolegama i učenicima u ovoj školi donio jednu posebnu dimenziju kako na ličnom tako i na profesionalnom nivou. Magistar sam književnoistorijskih nauka, udata i majka dvoje djece.

 

Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog