Vijesti

Ljepote BiH: Raj za oči i dušu (FOTO)

Da godišnji odmor ne mora samo da bude na morskoj obali ili van granica BiH potvrđuju tekst i forografije koje je nedavno objaviio portral Klix, a na kojima se vide brojne ljepote zemlje u kojoj živimo.

Za one koji vole istraživati prirodu, vidjeti nešto novo i pješačiti okruženi zelenilom idealni su parkovi prirode Tajan, Blidinje i Hutovo blato, prašuma Perućica i Janjski otoci.

Park prirode Tajan je zaštićeno područje zbog velikog broja endemskih biljaka, ali i životinja koje tu žive. Smješten je na tromeđi općina Zavidovići, Kakanj i Zenica. Ima veliki broj kanjona i idealan je za bicikliste i planinare.

Park prirode Blidinje obuhvata područje planina Čvrsnice, Čabulje i Vrana. Sadrži mnoge endemske vrste biljnog i životinjskog svijeta uz dosta izvora čiste pitke vode. Ima i jezero koje se nalazi na nadmorskoj visini od 1.184 metra. Sadrži i veliki broj arheoloških nalazišta, kao i nekropolu od 150 stećaka u Dugom polju koja predstavlja Nacionalni spomenik BiH.

Hutovo blato se nalazi u jugoistočnoj Hercegovini, s lijeve strane rijeke Neretve na teritoriji općina Čapljina i Stolac. Zauzima površinu od 7.411 hektara. Posljednja je mediteranska močvara bogata endemičnim vrstama i predivnom prirodom. Nalazi se na jednom od četiri migratorna puta ptica iz sjeverne i srednje Evrope prema Aziji i najveći je rezervat močvarnih ptica u regiji.

Rezervat Perućica se nalazi na Sutjesci i strogo je zaštićen jer je jedna od rijetkih čuvanih prašuma u Evropi. Prepuna je prekrasnih netaknutih prirodnih prizora, a jedan od njih je i Skakavac, vodopad koji se nalazi u srcu prašume, visok više od 70 metara.

Ljudska ruka nikada nije imala utjecaj na ciklus rađanje-život-umiranje biljaka i životinja u ovoj prašumi. U njoj se nalazi veliki broj stabala starih blizu 300 godina, a smatra se da je sama prašuma stara blizu 20.000 godina. Ovdje se mogu pronaći stabla visoka više od 50 metara, a trenutno najviše izmjereno visoko je 57,4 metra. Do sada je registrovano više od 170 vrsta drveća i grmlja te više od 1.000 vrsta zeljastog bilja, od kojeg su brojni endemi. S obzirom na to da je šuma vrlo gusta, u nekim dijelovima čak i neprohodna te zaštićena, posjeta je dozvoljena samo uz najavu i pratnju vodiča iz Nacionalnog parka Sutjeska.

Tipovi koje vole aktivnosti u vodi imaju nekoliko opcija. Prokoško jezero se nalazi na planini Vranici i udaljeno je od centra Fojnice 22 kilometra. Okruženo je stočarskim kolibama i katunima u kojima možete odmarati i uživati u domaćim specijalitetima, ali i prekrasnom pogledu, čistom zraku i ugodnoj vodi. Glavna specifičnost ovog jezera jeste da je stanište endemske vrste čovječije ribice.

Bitno je istaći da BiH nudi još mnogo toga, a svaka od ovih destinacija nalazi se u blizini većih gradova u kojima možete pronaći i druge vidove zabave te se dodatno edukovati. Prema izboru stranih turista i turističkih portala, uz navedene lokacije savjetuje se posjeta Sarajevu, Travniku, Jahorini, Trebinju, Stocu, Mostaru, Međugorju, Blagaju, Banjaluci, Bihaću, Tuzli...


Izvor: Klix

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog