Republika Srpska

Srpska se kod domaćih banaka zadužuje za još 50 miliona KM (FOTO)

Vlada Republike Srpske zadužiće se kod domaćih banaka za još 50 miliona KM, a tender za nabavku ovog kredita raspisan je prošle sedmice.

Vlada RS je na sjednici krajem jula donijela odluku od drugom dugoročnom kreditnom zaduženju RS u 2017. godini kod domaćih kreditora u iznosu od 50 miliona KM, a kako se navodi u odluci priliv novca po ovom osnovu planiran je budžetom RS za 2017. godinu.

Srpska ovaj kredit uzima na šest godina, uz maksimalnu kamatnu stopu do četiri odsto godišnje.

„Ministarstvo finansija će o sprovedenom postupku javne nabavke informisati Vladu RS, koja donosi odluku o kreditnom zaduženju“, navedeno je u odluci Vlade.



Član Udruženja ekonomista RS „SWOT“ Miloš Todorović kaže za CAPITAL da će i ovaj kredit vjerovatno otići u potrošnju, a da je svako takvo zaduženje loše pogotovo ako se plaća kamata koja nije povoljna.

„Kamatna stopa od četiri odsto djeluje prilično visoko, pogotovo ako se ima u vidu da su kamate u posljednje vrijeme toliko pale. Visoka je čak i kamata od 3,5 odsto. Takođe, problematično je zbog čega se RS uopšte zadužuje. Ako gledamo svrhu zaduživanja, a svjedoci smo da je to u proteklom periodu bilo uglavnom za potrošnju, onda to svakako nije opravdano, a posebno ako imamo u vidu kamatu koja je navedena u odluci“, rekao je Todorović.

Odluku o prvom dugoročnom zaduženju kod domaćih banaka Vlada RS donijela je polovinom marta i tada se, takođe, zadužila za 50 miliona KM.

 

Izvor: Capital 
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog