Vijesti

Kuda sve leti i koga prevozi avion Vlade RS?

Avion Vazduhoplovnog servisa Republike Srpske nastavio je da leti još češće nego u ranijem periodu, a nadležni čine sve da te informacije sakriju od očiju javnosti.

Nakon što je „EuroBlic“ u junu objavio detalje letova aviona koga u žargonu zovu predsjednički, podaci o njemu iznenada su nestali sa sajta „Flightradar“, koji javno objavljuje letove civilnih aviona u svijetu.

Međutim, naši izvori iz oblasti vazduhoplovstva tvrde da to nikako ne znači da službena „cesna“ RS mjesecima ne leti, već da su njeni vlasnici od pomenutog sajta zatražili da ih izbriše, pod argumentom zaštite privatnosti.

Zato je „EuroBlic“ dobio uvid u druge sajtove koji funkcionišu na istom principu. Iz tih podataka se vidi da je avion u vlasništvu Srpske letio u prosjeku svaki drugi dan, ali i više puta tokom istog dana, pa je od 14. juna do 26. avgusta obavio čak 30 letova.

Najčešće rute


Najviše se letjelo u Beograd, zatim prema Crnoj Gori i Sloveniji, ali je, kao i ranije, bilo sletanja na grčko ostrvo Krf, gde je Srpska nedavno otvorila svoje predstavništvo.

Vazduhoplovni servis osnovan je Uredbom Vlade kao zajednička stručna služba za obavljanje usluga prevoza na obavljanju službenih poslova predsjednika RS, Narodne skupštine i Vlade. Servis može obavljati poslove i za druge korisnike po odobrenju predsjednika RS.

Međutim, sporno je što se iz institucija ne mogu dobiti informacije ko je sve letio avionom i za koje potrebe. Datumi i destinacije na koje je letio avion se uglavnom ne poklapaju sa službenim posjetama zvaničnika RS, pa se postavlja pitanje da li je avion korišten u privatne svrhe ili su njime prevožena treća lica. Na ranijem primjeru vidjeli smo da Vlada i direktor Vazduhoplovnog servisa Sreten Ilić međusobno upućuju jedni na druge.

Za avion „cesna 525“ iz budžeta RS plaćeno je 4.870.000 američkih dolara, a javnosti je, uz hvalospjeve, predstavljen u aprilu 2008. godine. Tada je rečeno da avion ima dva pilotska i šest putničkih mjesta i da je jedan od najsavremenijih modela za VIP letove. „Cesna“ je nabavljena iz fabrike u Kanzasu, u SAD.

Budžet Vazduhoplovnog servisa RS za ovu godinu je 1.043.200 KM.

Dodik: Nemam obavezu da govorim

Predsjednik RS Milorad Dodik ranije je izjavio da nije dužan da s javnošću podijeli informacije o svojim letovima.

- Ništa nema tajno u tome. Avion RS služi za prevoz funkcionera RS i u tom pogledu apsolutno je dostupno kroz službe i aktivnosti. Naravno da putujem avionom. O mojim putevima imam obavezu da informišem određene organe, ali nemam obavezu da drugima govorim gdje sam bio i šta sam radio. U skladu sa zakonom koristi se avion i druga sredstva prevoza funkcionera – izjavio je Dodik.

 

Izvor: Blic 
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog