Društvo

Serija "Plavi leptiri": Ljubavna priča ili blaćenje Srba?!

Turci su očigledno shvatili da su izuzetno popularni na našim prostorima pa su tako odlučili da se posvete snimanju serija vezanih za ratnu tematiku i istaknute ličnosti „bratske“ zemlje Bosne i Hercegovine.

Tako je prije najavljenog ostvarenja serije o Aliji Izetbegoviću, 2011. godine snimljena serija „Plavi leptiri“ u čijem sinopsisu stoji da je riječ o ljubavnoj priči Aide i Murata, začetoj u vihoru rata u BiH a emituje se na Face TV.


Priča o borbi za život, prijateljstvu, nevoljama, sukobima ali posebno o ljubavi. No, pravo pitanje je da li je zaista serija o ljubavi u ratnom vihoru ili je samo paravan za grubo poigravanje istorijskim činjenicama i nepouzdanim statističkim podacima?!

Prvo su Srbi preuzeli epitet glavnih negativaca u američkim filmovima a sada je došao red da to budu i u turskim serijama. U „velikom“ ostvarenju imamo hordu krvožednih Srba, koljače, varvare, ratne zločince koji nemilosrdno ubijaju vojnike Armije BiH, nedužne civile, siluju bespomoćne žene (po statistici iz serije u BiH je silovano 44. 000 žena), ruše sve muslimanske bogomolje...


Serija počinje posvetom bošnjačkim žrtvama rata koje su, kako se navodi „izgubile život u genocidu odigranom naočigled civilizovanog svijeta u središtu Evrope, ali daleko od humanosti“. Poslije niza kadrova masovnih ubistava, epizoda se završava „donekle poznato“ – masakrom na svadbi koja je, prema scenariju serije, bila okidač za rat u BiH.


U ovoj verziji, dakle nije riječ o srpskim svatovima na koje je Ramiz Delalić sa ekipom pucao na Baščaršiji, već o muslimanskim mladencima i njihovim gostima koje ubijaju srpski razbojnici. Nakon toga, na scenu stupa komadant bosanskih „zelenih beretki“ koji kreću u lov na Srbe i odbranu „domovine“.

Redakcija Frontala je pokušala stupiti u kontakt sa Senadom Hadžifejzovićem, osnivačem Face TV na kojoj se trenutno serija emituje, ali nam je rečeno da je gospodin Hadžifejzović na  putu te da ćemo ako bude voljan dobiti odgovore na naša pitanja.

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) BiH na upit redakcije Frontal o zabrani emitovanja ove serije i posljedicama koje serija može imati, kao što su potencijalno raspirivanju mržnje i netrepeljivosti, navode da Agencija u pravilu ne procjenjuje koncept određenog programskog sadržaja, u ovom slučaju serijala, te da takvi sadržaji predstavljaju autorsko umjetničko djelo.

“Takvi sadržaji predstavljaju autorsko umjetničko djelo, koje može izazvati određena negativna osjećanja kod publike. Međutim, kada su u pitanju autorska umjetnička djela, autorska sloboda u određivanju granica poigravanja sa stereotipima, moralnim i etičkim standardima, vrijeđanjima i diskriminacijom na osnovu dobi, rase, pola, seksualne orijentacije itd., je nešto veća u odnosu na ostale sadržaje. U tom smislu je vrlo bitno uzeti u obzir kontekst u kojem je potencijalni sporni sadržaj prikazan, stoga Agencija uvijek analizira konkretan sadržaj, a ne koncept kao takav”, saopšteno je iz Sektora za odnose sa javnošću RAK-a.


Na kraju, ostaje pitanje da li se emitovanjem ovakvih serija koje samo jedan narod krive za rat u BiH i predstavljaju ih kao monstrume, može izgraditi mir i dobri odnosi između “komšija”?! Hoće li se probuditi demoni prošlosti i psihološki uticati na Bošnjake, oživljavanjem još uvijek nezaliječenih rana? Ostaje da vrijeme pokaže.

 

Frontal 

Autor: Danka Savić

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog