Kultura

Večeras počinju “Dani Duška Trifunovića”

Na Palama večeras počinje 11. manifestacija “Dani Duška Trifunovića”, koju organizuje Kulturni centar u čast ovog srpskog književnika, pjesnika i televizijskog autora.

U sali Kulturnog centra na Palama večeras u 19.00 časova biće organizovano književno veče pod nazivom “Daljina ništa nije” u kojem će učestvovati Blagoje Baković, Miroslav Aleksić, Marijana Petronić, Đorđo Sladoje, Radmila Knežević i Željko Grujić.

Besjedu o Dušku Trifunoviću govoriće njegov prijatelj Mošo Odalović, a Duškove stihove o muzici izvodiće bend Dejane Hršum.

U okviru programa ove dvodnevne manifestacije biće predstavljena izdanja knjiga izdavačke kuće “Filip Višnjić”, a u Galeriji Kulturnog centra biće otvorena i izložba slika Udruženje ljubitelja umjetnosti Pale /ULJUP/.

Za sutra u 12.00 časova planirano je da pjesnici, učesnici manifestacije, posjete osnovne škole.

U 15.00 časova biće održan Dan dječije poezije pod nazivom “Prvo voće” u kojem će učestvovati Radmila Knežević, Milenko Jevđević, Marijana Petronić, Milanko Borovčanin Romsok, Mošo Odalović i LJubivoje Ršumović.

“Zdravicu” će govoriti Dejan Jelić, a manifestacija će biti završena dodjelom nagrada po konkursu o temi “Znam zašto”.

Pokrovitelji manifestacije su Grad Istočno Sarajevo, Opština Pale, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstvo civilnih poslova BiH, a organizator je Kulturni centar Pale.

Duško Trifunović rođen je u Sijekovcu kod Broda 1933. godine. Po dolasku u Sarajevo, sa 25 godina izdao je prvu knjigu. Napisao je oko 20 knjiga poezije, četiri romana i nekoliko drama, a smatra se zaslužnim za kreiranje “sarajevske rokenrol škole”.

Autor je tekstova pjesama najpoznatijih pjevača i rok grupa nekadašnje Jugoslavije, među kojima su “Bijelo dugme”, “Indeksi”, Zdravko Čolić, Arsen Dedić…

Ostaće upamćen i kao autor emisija na TV Sarajevo “Šta djeca znaju o zavičaju”.

U Novi Sad je izbjegao po izbijanju rata u BiH 1992. godine, gdje je i umro 2006. godine. Sahranjen je u Sremskim Karlovcima.



Izvor: Srna
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog