Vijesti

Čavić: Tegeltija zarađuje kao Merkelova

Poslanik NDP-a Dragan Čavić rekao je na sjednici Narodne skupštine RS da mu je ministar finansija RS Zoran Tegeltija djelimično odgovorio na pitanje koliko je u 2016. zaradio po osnovu funkcije ministra. Međutim, nije naveo cifru nego je samo naveo po kojim osnovima je zarađivao, pa je Čavić sam sabrao.

On tvrdi da je Tegeltija imao godišnju zaradu oko 95.000 KM, od čega oko 40.000 ministarske plate, a ostalo su naknade po raznim osnovama.

“To znači da je Tegeltija mjesečno zarađivao oko 8.000 KM. Gotovo kao njemačka kancelarka”, rekao je Čavić.

Poslanik NDP Zdravko Krsmanović predložio je prekid sjednice na 10 dana, kako bi poslanici dobili zapisnik o dešavanjima na prošloj sednici.

Nakom toga bi, kaže Krsmanović, trebalo poništiti sve akte koje je usvojila NSRS 13. septembra, među kojima je i smjena revizora. Sljedeći korak bio bi razmatranje revizorskog izvještaja o izvršenju budžeta RS u 2016. godini.

"Glavnog revizora ste smijenili na nelegalnoj sjednici", ocijenio je Krsmanović.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da poslanici opozicije mogu sutra ujutro da dobiju za njih sporni zapisnik sa 21. sjednice parlamenta, ako to žele.

Poslanik PDP-a Branislav Borenović je prije toga poručio da su, zbog kršenja Poslovnika o radu Narodne skupštine, poslanici uskraćeni za zapisnik sa protekle sjednice, te da rukovodstvo parlamenta mora dostaviti ovaj dokument kako bi bila razriješena sporna pitanja u vezi sa prethodnom sjednicom.

“To je uslov da ova 22. sjednica bude održana i da se razriješe pitanja sprečavanja poslanika da rade svoj posao, službe revizije javnog sektora i učešća policije na proteklom zasjedanju”, rekao je Borenović u Narodnoj skupštini.

On je naveo da će, ako se ne dobije zapisnik, validnost donesenih zaključaka sa protekle sjednice Narodne skupštine biti pod velikim znakom pitanja, jer “nikada u istoriji skupštine poslanici nisu fizički onemogućeni da rade svoj posao” i da reaguju na način kako je propisano Poslovnikom o radu.

“Dostavite zapisnik o 21. sjednici kako bismo dali primjedbe, raščistili stvari i vidjeli kako bi se dalje mogao odvijati normalan rad Narodne skupštine”, rekao je Borenović.

Poslanik NDP-a Zdravko Krsmanović pozvao je da 22. sjednica parlamenta bude prekinuta i nastavljena za 10 dana kada poslanicima bude dostavljen zapisnik sa 21. redovne sjednice Narodne skupštine.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je danas u parlamentu da od 647 postavljenih poslaničkih pitanja nadležne institucije treba da odgovore na još 40.

Stevandić je naveo da se aktivno radi na tome da bude odgovoreno na tih 40 pitanja.

Poslanik SDS-a Nade Planinčević je prije toga iznio brojne primjedbe kršenja Poslovnika o radu Narodne skupštine u vezi sa kašnjenjem i nedostavljanjem odgovora nadležnih institucija Srpske na poslanička pitanja.

Poslanik SNSD-a Igor Žunić rekao je da opozicioni poslanici cijeli dan zloupotrebljavaju Poslovnik o radu Narodne skupštine, te da bi, ako se tako nastavi, moglo doći do blokade cijelog sistema.

Šef Kluba poslanika SDS-a Vukota Govedarica rekao je da je neodgovaranje na poslanička pitanja uvreda i sramotan odnos prema Narodnoj skupštini.

U Narodnoj skupštini Republike Srpske, ni nakon višečasovne rasprave, nije usvojen dnevni red, a sjednica protiče u zahtjevu opozicije da im bude dostavljen zapisnik sa 21. redovne skupštinske sjednice.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić zamolio je poslanike da glasaju o zapisniku za 20. redovne sjednice skupštine, nakog čega bi bilo raspravljano o predloženom dnevnom redu za ovu sjednicu.

“U pokušaju smo da glasamo o zapisniku sa 20. sjednice, na šta opozicija nije imala primjedbe. Zapisnik sa 21. sjednice biće dostavljen sutra i tu je riječ o tehničkim detaljima”, rekao je Stevandić u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Poslanik Napredne Srpske Goran Đorđić smatra da je danas bilo mnogo ukazivanja na povrede Poslovnika o radu Narodne skupštine, ali da je to jedini način da se ukaže na sistemske propuste.

Samostalni poslanik koji djeluje u Klubu PDP-a Adam Šukalo upitao je zašto sjednicu Narodne skupštine vodi Stevandić, a ne predsjednik parlamenta Nedeljko Čubrilović, i da li za vođenje sjednice ima pisano ovlaštenje.

Stevandić je odgovorio da je sve što se radi u Narodnoj skupštini Republike Srpske u skladu sa Poslovnikom o radu, pa i vođenje sjednice.

 

Izvor: atvbl
Blog