Region

Izbor na KiM: Pobjeda u svim opštinama sa srpskom većinom

Biće drugog kruga, ali za četiri godine, poručio je predsjednik Srpske liste Goran Rakić nakon što su iz izbornog štaba te liste saopštili da su pobijedili na lokalnim izborima na KiM u svim opštinama sa srpskom većinom. Centralna izborna komisija objavila da je izlaznost bila 43,85 odsto. Zabilježeni su manji incidenti.

Srpska lista je večeras proglasila pobjedu na lokalnim izborima u svim opštinama sa srpskom većinom na Kosovu i Metohiji, a predsjednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao im je pobedu.

Lider Srpske liste Goran Rakić rekao je novinarima, okupljenim ispred Izbornog štaba stranke, da je Srpska lista ostvarila ubjedljivu pobjedu od 80 odsto u svih deset opština sa srpskom većinom na Kosovu i Metohiji.

"Biće drugog kruga, ali za četiri godine", rekao je Rakić koji je ubjedljivo pobijedio i na izborima za gradonačelnika Kosovske Mitrovice.

Srpska lista pobjedu na lokalnim izborima slavi uz trubače, vatromet i šampanjac.

Izlaznost birača na današnjim lokalnim izborima u srpskim opštinama na Kosovu i Metohiji veća je u većini opština nego na parlamentarnim izborima, održanim u junu, ukazuju podaci Izbornog štaba Srpske liste.

U Leposaviću je danas glasalo 8.015 glasača, odnosno izlaznost je iznosila 45,16 odsto, dok je u junu bila 44,60 procenata.

U Kosovskoj Mitrovici glasalo je 8.397 birača, to jest izlaznost je bila 38,52 odsto, a u junu je bila 32,48 procenata.

Izlaznost u Zubinom Potoku danas je iznosila 40,49 odsto, a na junskim izborima bila je 65,66 odsto, u Zvečanu 47,47 odsto (43,85), Gračanici 40,05 odsto (43,13), Štrpcu 55,76 odsto (63,15), Klokotu 63,23 odsto (49,59), Partešu 56,46 (52,66), Ranilugu 55,22 odsto (53,54) i Novom Brdu 53,82 (26,00).

Prema podacima CIK-a, u Prištini, gdje je upisano najviše birača, 188.341, izašlo je 47,01 odnosno 76.412 birača.

Najviša izlaznost bila je u Mamuši, koja je većinski naseljena Albancima, gde je izašlo 65,29 odsto od upisanih, odnosno 2.569 od 3.935 upisanih.

Najniži procenat izašlih na lokalne izbore bio je u Srbici, takođe sa većinski albanskim življem, gdje je od 54.970 upisanih na glasačka mjesta izašlo svega 16.072 što znači 31,66 odsto od onih koji su imali pravo glasa.

Iz lokalnih sredina su stigle informacije o incidentima i nepravilnostima: Hapšenje, pa puštanje nekolicine aktivista Srpske liste, otkrivanje i deaktiviranje ručnih bombi, zatvaranje administrativnog prelaza Jarinje i problemi da raseljeni iz centralne Srbije stignu do glasačkih mesta.

Centralna izborna komisija je navela u jednom od dnevnih izvještaja da uočeni incidenti nisu ugrozili regularnost izbornog procesa.

U sredinama u kojima su Albanci u većini, predstavnici nevladinih organizacija su naveli da je procenat izlaznosti manji nego na prošlim lokalnim izborima, zatim da je u južnom dijelu Mitrovice ukraden birački spisak sa jednog glasačkog mjesta, jedna osoba je tim povodom uhapšena, u Srbici je bačen molotovljev koktel, bilo je nepotpunih biračkih spiskova, porodičnog glasanja, fotografisanja biračkih listića. Panelu za žalbe je prijavljeno 50 slučajeva kršenja izborne tišine.

Bezbjednost je bila ključna tokom današnjih izbora. Policija je podigla nivo angažovanja. 

Izbornom procesu je prisustvovao i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, koji je pozvao birače da što masovnije učestvuju na izborima, ističući da to znači podršku očuvanju veza sa Beogradom.

Predizborna kampanja je trajala 30 dana, a izbore, kako je najavljeno, prati oko 32.000 domaćih i stranih posmatrača.

 

Izvor: rts

 

  

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog