Vijesti

Rezolucija Saveza za promjene: Prioriteti opstanak i ekonomski razvoj

Predložena rezolucija o strateškim ciljevima RS za period 2018.-2023. podrazumijeva obavezivanje Republike Srpske i njenih insitucija na obezbjeđivanje pune zaposlenosti, povećanje plata, rast penzija i bruto društvenog proizvoda te rasterećenje privrede i smanjenje poreskih stopa. Ovim dokumentom pored navedenih prioriteta se određuju i strateški koraci RS i BiH po pitanju bezbjedonosnih integracija.

Ovom rezolucijom bi se obavezalo na dostizanje godišnjeg rasta BDP-a u lančanom iznosu od 5% te povećanju opšte zaposlenosti radno sposobnog stanovništva u godišnjem lančanom iznosu od 4%.

„Rast prosječnih plata i najniže garantovane plate inosio bi 69% realnog ekonomskog rasta BDP-a godišnje mjereno lančanim indeksom, a prosječna penzija dostići će nivo 50% prosječne plate u Republici Srpskoj“, navodi se u tekstu predložene rezolucije.

Takođe se navodi i da će Republika Srpska zajedno sa vlastima BiH i FBiH, raditi na smanjenju direktnih i indirektnih poreza, tako što će smanjiti opterećenje direktnih poreza za 10%, a opterećenje indirektnih povećati za 5%, uz uvođenje diferencirane stope PDV-a.

Rezolucijom se RS obavezuje i da će davati punu podršku BiH u procesu evropskih integracija, koristeći se mehanizmom koordinacije, a sve u cilju otvaranja prvih pregovaračkih poglavlja do kraja 2018. godine.

Pitanje vojnog statusa i međunarodnih vojnih i bezbjedonosnih integracija biće tretirano u skladu sa regionalnim bezbjedonosnim kontekstom, prateći pritom politike koje po ovom pitanju zauzima Republika Srbija.

„Sve do konačne odluke Republike Srbije o njenom odnosu prema integracijama u vojne saveze, Republika Srpska ne može podržavati ulazak Bosne i Hercegovine u bilo kakve vojne saveze, uključujući i NATO“, stoji u predloženoj rezoluciji.

Takođe, rezolucijom se konstatuje da BiH nema suštinski suverinitet te da ne može, u momentu u koje se na njenom teritoriju nalaze međunarodne vojne snage i mirovne misije, samostalno odlučivati o bezbjedonosnim integracijama.

 

Frontal
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog