Kultura

Kvartet flauta "Flutete" predstavljaju njemačku muziku banjalučkoj publici

Kvartet flauta „Flutete“ (Sunčica Lončar, Marija Pilipović, Nataša Vukojević i Deana Simić) će u petak, 24.11.2017. u Banskom dvoru s početkom u 20:00 održati cjelovečernji koncert.

 

Koncert je dio projekta „All these premieres“ (Sve te premijere) čiji su idejni tvorac i realizator „Flutete“, ali je istovremeno i dio programa obilježavanja 85 godina postojanja Banskog dvora. 

Publici već dobro poznat ansambl „Flutete“ je do sada uglavnom svirao već izvođena djela, ali u septembru 2016.smo na poklon i sa posvetom dobile djelo „Flutete“ banjalučkog  kompozitora Dalibora Đukića što nas je podstaknulo na ostvarivanje saradnje sa mnogim drugim kompozitorima sa ciljem premijernog izvođenja muzike za kvartet flauta.

Tako je nastala saradnja sa njemačkim kompozitorom Nikolaiem Brücherom  koji je za „Flutete“ komponovao djelo „Shukkei-en kara Shibuya“, a potom se rodila ideja o predstavljanju njemačke muzike banjalučkoj publici.

Uz pomoć Ambasade Republike Njemačke smo uspjele aranžirati kompozitorov dolazak na koncert gdje će se gospodin Brucher obratiti publici i pozvati zainteresovane da prisustvuju  predavanju na temu „Od ideje do realizacije“  i master klasu za kompozitore i studente kompozicije koji će biti, kao i koncert, održani u Banskom dvoru u subotu i nedjelju,25. i 26.11.2017.

Uz nova djela, tj.premijerna izvođenja, sviraćemo i kompozicije Feliksa Mendelsona, Johana Pahelbela,  Johanesa Bramsa, Johannna Sebastiana Bacha.... Smisao izvođenja njihovih dijela na ovakvom koncertu je u tome što ćemo vizuelno dočarati (kostimima, uređenjem scene...) kako su premiijere nekad izgledale što bi publici moglo dati kratak istorijski pregled premijera kao važnog kulturnog i društvenog događaja. Zato projekat i nosi naziv „All these premieres“.

Cijeli projekat akcenat stavlja na njemačku muziku, muziku koja je mnogim drugima bila uzor kako u sferi komponovanja, tako i u sferi izvođaštva, a nadalje je uticala i na razvoj društvenog i kulturnog života gradova širom Evrope. Građanima Banjaluke želimo predstaviti i u današnje vrijeme dostignuća njemačkog muzičkog stvaralaštva kao nešto kvalitetno čemu treba da težimo. 

Važan razlog za uzimanje Njemačke kao zemlje za uzor leži i u tome što je upravo Njemac, Teobald Böehm, osmislio sistem gradnje flaute. Čovjek koji je bio ujedno flautista, fizičar, akustičar, kompozitor i zlatar je nesumnjivo posjedovao znanje i vještine da osmisli sistem na kojem i  danas sviramo, a koji je skoro pa nepromijenjen još od 1847. godine. To znači da ćemo svirati na flautama građenim po idejama ovog velikog majstora čiji rad takođe želimo prezentovati u okviru projekta.

 

Frontal
 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog