Vijesti

Savanović: Naredne godine povećanje osnovica za dva odsto

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović izjavio je da će u narednoj godini, najvjerovatnije, za dva odsto biti povećane osnovice za porodične penzije, invalidnine i boračke dodatke za sve kategorije iz boračke populacije.

Savanović je naglasio da su sredstva koje Vlada izdvaja za boračke kategorije ista svake godine, ali da, zbog biološkog odliva te populacije, naredne godine osnovica može biti povećavana. 

"Boračka organizacija Republike Srpske tražila je da se nađe način za obeštećenje 3.500 boraca koji nisu u okviru penzionog sistema. Bilo je razmišljanja da u te namjene usmjerimo sredstva koja ostaju nakon smrti pripadnika boračke populacije", rekao je Savanović novinarima u Banjaluci. 

On je, nakon konsultacija sa predstavnicima organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata o prednacrtu budžeta za narednu godinu i ekonomske politike od 2018. do 2020. godine, istakao da sa ovim prijedlogom nisu saglasne sve organizacije, zbog čega će, najvjerovatnije, biti povećana osnovica za različita davanja. 

Savanović je dodao da su organizacije od javnog interesa proistekle iz odbrambeno-otadžbinskog rata svjesne svoje pozicije u prednacrtu budžeta, ali i sveukupne situacije u Republici Srpskoj. 

Na konsultacijama sa predstavnicima Vlade bili su predstavnici Republičke organizacija porodica poginulih i nestalih boraca i zarobljenih civila, Saveza logoraša i Savez civilnih žrtava rata Republike Srpske. 

Do kraja dana predstavnici Vlade razgovaraće sa predstavnicima Udruženja "Veterani Republike Srpske" i Udruženja žena žrtava rata. 

Ranije danas održane su konsulatacije sa predstavnicima Saveza opština i gradova, poljoprivrednih proizvođača, Boračke organizacije Srpske i udruženjima koja okupljaju lica sa invaliditetom.  

 

Izvor: srna

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog