Vijesti

Dodik u Sankt Peterburgu o jačanju odnosa Srpske i Rusije

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik boravi u službenoj posjeti Sank-Peterburgu, gdje je sa gubernatorom Georgijem Poltavčenkom, razgovarao političkoj situaciji, o jačanju odnosa Srpske i Rusije, otvaranju Predstavništva Srpske u Sankt-Peterburgu, a potpisan je i sporazum o saradnji biblioteka Srspke i Rusije.

Predsjednik Dodik učestvuje i na međunarodnom kongresu "Sankt-Peterburg i slovenski svijet".

Predsjednik Srpske Milorad Dodik gubernatora Sank-Peterburga upoznao je sa aktulenom političkom situacijom u Srpskoj i regionu.

Dodik je i ovaj sastanak iskoristio da zahvali Rusiji na iskrenom prijateljstvu i razumijevanju odnosa u regionu.

- Ovo je prilika da s zahvalim za rusku podršku u Savjetu bezbjednosti i putem multilateralnih tijela koja se bave BiH, gdje Rusija ima jasan stav o potrebi provođenja Dejtona, uvažavanje tog sporazuma i međunarodnog prava kako je to već rečeno od strane ruskih predstavnika sa najvišeg niova i onih koji se ukuljčuju u rad foruma - istakao je Dodik za RTRS.

Razgovarano je i o otvaranju Predstavništva Srpske u Sankt-Peterburgu. Grad je, kaže Dodik, bez naknade ustupio prostor u samom centru, i time će, dodaje, još više ojačati odnosi Srpske i Rusije.

- Mi bismo trebali da u roku od nekoliko mjeseci uredimo taj prostor i dovedemo ga u funkciju otvaranja predstavništva - napomenuo je Dodik.

Saradnja Sankt Peterburga i Republike Srpske napreduje u mnogim oblastima, ali je neophodno razvijati odnose i u novim pravcima, izjavio je guverner ovog ruskog grada Georgij Poltavčenko.

Poltavčenko je tokom sastanka u Sankt Peterburgu sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom naveo da se aktivno realizuju planovi dogovoreni tokom susreta na ovogodišnjem Međunarodnom ekonomskom forumu u Peterburgu, saopšteno je na zvaničnoj internet stranici peterburške gradske administracije.

On je ocijenio da je uspješan primjer razvoja zajedničkih projekata Međunarodni kongres "Sankt Peterburg i slovenski svijet", koji je održan u oktobru u Banjaluci.

U fokusu sastanka i kako poboljšati pristupe arhivima i potencijalima koje imaju biblioteke u Srpskoj i Rusiji. U tom pogledu potpisan je i sporazum o saradnji Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske i peterburške državne biblioteke "Boris Јeljcin".

Tokom dana Dodik bi trebalo da razgovara i sa predstavnicima Gasproma STG. Ova kompanija izrazila je interes, a Srpska je to u načelu prihvatila, da se razgovara o formiranju zajedničke kompanije u Republici Srpskoj koja bi bila instalisana u Zvorniku, pojašnjava predsjednik Srpske. To će, dodaje, obezbijediti veću energetsku bezbjednost potrošačima, ne samo kada je riječ o gasu, nego i električnoj i toplotnoj energiji.

- Ukupna vrijednost bila bi 70 miliona dolara koje bi obezbijedile finansijske institucije iz Rusije, a prijejdlog je da Gasprom STG i GAS RES već krajem sljedeće sedmce u Banjaluci potpišu ugovor koji bi bio start za formiranje zajedničke firme u kojem bi GAS RES imao osnivačko učešće - poručio je predsjednik Srpske.

Predsjednik Srpske učestvuje i na kongresu "Sankt-Peterburg i slovenski svijet".

Riječ je o tradicionalnom okupljanju predstavnika pravoslavnih zemalja koje organizuje gubernator Sankt-Peterburga.

 

Izvor: rtrs
Twitter
Anketa

Da li je mjesto na kojem je Aleksandar Vučić sjedio na ceremoniji u Parizu bilo isplanirano ili je u pitanju greška?

Rezultati ankete
Blog