Banja Luka

Mališani kreativci: od radionica do animiranog filma

“Moja okolina – moje stvaralaštvo“ naziv je projekta koji do kraja oktobra ove godine obuhvata radionice i produkciju kratkih dječijih animiranih filmova koje stvaraju djeca sa posebnim potrebama uz pomoć svojih mentora.

Projekat podržava Vlada Švajcarske a sprovodi Asocijacija za vizuelne umjetnosti ''Fenix Art'' iz Banjaluke.

- Trenutno smo u fazi predprodukcije, a sa radionicama krećemo  na proljeće. U projektu će učestvovati djeca koja su na liječenju u Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „Dr Miroslav Zotović“, djeca iz Centra za obrazovanje, vaspitanje i rehabilitaciju slušanja i govora Banjaluka i mališani iz udruženja „Down sy i mi“ – rekla je organizatorka projekta Dragana Protić.

Plan je da se nakon urađenih radionica naprave dva kratka dječija eksperimentalno - animirana fima čiji će sadržaj biti baziran na idejama djece koja učestvuju u radionicama. Ovo je jedna od tzv. malih akcija u kulturi gdje se djeca  uključuju u društvo kroz filmsko stvaralaštvo. 

- Naše društvo  je ekonomski veoma loše pozicionirano, pa se takvi sadržaji sve slabije nude. Zbog ovakvog osiromašenja društva došlo je do potiskivanja i pojedinaca i grupa koji nisu u mogućnosti da sami učestvuju u kulturi. To je dodatno povećalo jaz između onih koji učestvuju i koji nisu u mogućnosti da učestvuju. Namjera nam da je uradimo i kratki dokumentarni film o sprovedenim aktivnostima, djeci, njihovim roditeljima, pedagozima i zdravstvenim radnicima koji su učesnici ovog projekta. Film će biti prilika da oni naglase ono što smatraju da je potrebno za njihovu djecu i njihovu instituciju u budućnosti, odnosno šta im je neophodno kako bi uticalo na poboljšanje kvaliteta života ovih kategorija. To je i glavni cilj ovog projekta –  kaže Protićeva. 

Radionice predstavljaju rad sa materijalima za modelovanje pomoću kojih djeca rade na razvoju motorike ruku. Kroz rad na filmu bi postali kreativni stvaraoci. S obzrom na to da su filmovi sredstvo dostupno široj publici putem daje se mogućnost da se vidi njihovo  kreativno izražavanje. 

Predstavljanje na Festivalu animiranih filmova „Banjaluka 2018“

- Projektnim aktivnostima se direktno teži ka uključenosti pojedinaca – djece sa teškoćama u razvoju da dobiju svoje mjesto u društvu. Radionice su prilagođene njihovim mogućnostima, a rezultat su filmovi koji ostaju kao trajne vrijednosti koje jedan takav pojedinac može uz pomoć mentora da kreira – navodi Protićeva.  

Dječiji animirani filmovi biće prikazani na Festivalu animiranog filma u Banjaluci ove godine, odnosno po završetku njihove realizacije. Time bi mogućnost kreativnog izražavanja djece dobila mnogo širu vidljivost u odnosu na ono što ostaje u okvirima svojih institucija. Filmovi tome i služe. U projektu se planira rad sa potpuno različitim skupinama mentalnih i fizičkih oštećenja čime se nastoji pokazati sposobnost jednog društva da osigura dobrobit svim svojim članovima, da svede na minimum nejednakosti i izbjegne podjele.

 

Frontal

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog