Društvo

Zemlju će sutra pogoditi geomagnetska oluja: Udar iz svemira mogao bi ometati telefonsku komunikaciju i internet

Zemlju će sutra pogoditi geomagnetska oluja, fenomen koji bi mogao da dovede do kolapsa cijelog modernog svijeta, tačnije, a nije isključeno da na kratko iz iz mreže "izbaci" telefonsku komunikaciju i internet.

Oluja, za koju se očekuje da će Zemlju pogoditi sutra, prouzrokuje plinoviti materijal koji ističe kroz rupu u sunčevoj atmosferi, što se manifestuje kao izbacivanje solarnog vjetra koji djeluje na zemljinu magnetosferu, prenosi Net.hr.

Srećom, očekuje se oluja klase G-1, koja je najblaža na skali svemirskih "vremenskih neprilika" američke Nacionalne agencije za istraživanje okeana i atmosfere (NOAA).

Ipak, i takva blaga oluja mogla bi da prouzrokuje "slabije fluktuacije u mreži snabdijevanja električne energije", "manje uticaje na satelitske operacije", a mogla bi da djeluje i na migrirajuće životinje.

S druge strane, astronomi amateri mogli bi da uživaju u prekrasnim svjetlima na nebu, a uveče bi mogla biti vidljiva i polarna svetlost.

Geomagnetske oluje prouzrokuju strah, navodi se, jer su u stanju da djeluju na električnu struju širom svijeta, te je tako oluja kategorije G-5 u stanju da prouzrokuje široke probleme s voltažom, kao i potpuni kolaps elektrodistribucijske mreže i ošteti električne transformatore.

Uz to G-5 djeluje i na radio talase, te tako može izbaciti iz uporabe telefonsku komunikaciju i internet.

Najjača zabilježena geomagnetska oluja dogodila se 1859. i nazvana je Karingtonov događaj, ili Solarna superoluja 1859. Poremetila je telegrafski sistem širom Evrope i Sjeverne Amerike, a u brojnim dijelovima svijeta pojavila se polarna svjetlost.

 

Izvor: net.hr

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog