Banja Luka

Kreće popis i sterilizacija pasa lutalica u Banjaluci

Posljednjih godina primijetan je sve veći broj lutalica po naseljima, žalbe pretežno stižu od stanovnika Borika, Obilićeva, Starčevice, Lazareva i Derviša, te pacijenata Zavoda “Dr Miroslav Zotović” u čijoj blizini već duže vrijeme boravi čopor pasa.

Po nekim ranijim procjenama, na banjalučkim ulicama ima oko 800 lutalica, a većina tih pasa su nekada bili kućni ljubimci, koje su neodgovorni vlasnici napustili.

Građani i udruženja za zaštitu životinja odavno upozoravaju da je potrebno sistemsko rješenje ove oblasti, odnosno sterilizacija, jer bi se broj pasa za nekoliko godina tako smanjio i za 90 odsto.

Zato ohrabruje najava iz Fondacije “Dogs Trust”, jedne od najvećih svjetskih organizacija, da će i u Banjaluci sprovesti projekat besplatne sterilizacije svih pasa lutalica.

– Nema tačnog podatka koliko ima lutalica na području grada, ali taj broj se svakako povećava zbog neodgovornog vlasništva. Prvo ćemo uraditi popis ovih životinja, a u aprilu krećemo i sa njihovom masovnom sterilizacijom, što će trajati najmanje četiri mjeseca. Svaki pas biće označen i ušnom markicom, a životinje će se hvatati po porpisima i pravilima kako nijedna od njih ne bi bila ugrožena – pojasnila je Slađana Grbić iz udruženja „Koliba“, partner fondacije i nosilac ovog projekta na području Banjaluke.

Grbićeva upozorava da je korijen problema sve većeg broja lutalica na ulicama, upravo nedogovorno vlasništvo i napuštanje ljubimaca čim im dosadi briga o njima. U udruženju su optimistični da bi broj lutalica u gradu trebalo drastično da se smanji, a cilj im je i širenje aktivnosti na druge opštine u banjalučkoj regiji.

– Jedna ženka može da ošteni do 12 kučičća, a dva psa i njihovo potomstvo za šest godina mogu da izrode čak 67.000 pasa. Sve svjetske zdravstvene i veterinarske organizacije smatraju da sterilizacija onemogućava ovo nekontrolisano razmnožavanje – precizira Grbićeva i dodaje da im je plan da sprovedu i sterilizaciju vlasničkih pasa.

Ona je podsjetila da je od ove godine stupio na snagu zakon o obaveznom čipovanju pasa, te da je svim životinjama smještenim u gradskom azilu ugrađen mikročip. To znači i da će svi građani koji budu udomljavali pse iz azila dobiti čipovanog ljubimca, te ako se ovaj ljubimac poslije nekog vremena nađe napušten na ulici, komunalni policajci moći će lako da pronađu i kazne nesavesnog vlasnika. Projekat sterilizacije pasa podržala je i Gradska uprava, gdje se takođe nadaju da će problem lutalica u Banjaluci sada konačno biti riješen.

Predstavništvo fondacije „Dogs Trust“ otvoreno je u BiH 2012. godine. Do sada su sterilisali skoro 43.500 pasa, od čega 31.400 lutalica, edukovali 271 veterinarsog stručnjaka i organizovali radionice za blizu 143.000 djece.

 

Izvor: atvbl
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog