Društvo

Rada Vranješević: Narodna heroina čija je slika simbol ZAVNOBIH-a!

Gotovo da nema slike iz Drugog svjetskog rata i Prvog zasjedanja ZAVNOBIH-a a da je ne krasi lik jedne od najvećih Jugoslovenskih heroina.

Njena slika je postala simbol prvog zasjedanja ZAVNOBIH-a a njena bista danas krasi banjalučki Trg boraca NOB-a koja u društvu Vahide Maglajlić, Ranka Šipke, Josipa Mažara, Ante Jakića i drugih podsjeća na jedno davno vrijeme, na jednu žrtvu i borbu za oslobođenje i pravdu.


Rada Vranješević, učesnica Narodnooslobodilačke borbe i narodni heroj Jugoslavije, rođena je 1918. godine u selu Rekavice kod Banjaluke u svešteničkoj porodici, otac Đorđe je bio pravoslavni sveštenik.

1940. godine primljena je u Komunističku partiju Jugoslavije (KPJ) da bi je krajem iste godine poslije štrajka u Savezu činovničkih zadruga, uhapsili a potom izbacili iz službe.

Novembra 1942. godine bila je izabrana za člana Biroa Oblasnog komiteta KPJ za Bosansku krajinu. Radila je najviše u partijskim organizacijama i bila član Centralnog odbora Antifašističkog fronta žena Jugoslavije (AFŽ). Radila je i na stvaranju omladinskih partijskih organizacija. 

Učestvovala je na Prvom zasjedanju ZAVNOBIH-a u Mrkonjić Gradu, 25. novembra 1943. godine.

Govoreći na Prvom zasjedanju ZAVNOBIH-a, ona je rekla da su žene postale čvrst oslonac narodno-oslobodilačkog pokreta.


„Zajedno sa svojim drugovima žene će se i nadalje boriti protiv okupatora i njegovih sluga, a sutra, poslije oslobađanja naše zemlje, one će uložiti sve svoje snage u izgradnju sretne budućnosti naše Bosne i Hercegovine u okviru federativne Jugoslavije.“

U vrijeme njemačkog desanta na Drvar, Rada se nalazila u Okružnom komitetu SKOJ za Drvar, gdje su je na njen 26. rođendan, 25. maja 1944. godine, uhapsili njemački padobranci. Sprovedena je u logor gdje je mučena. Ubijena je u bjekstvu. Poslije oslobđenja, njeni posmrtni ostaci su prenesi i sahranjeni na Partizanskom Spomen-groblju u Banjaluci.

1951. godine je proglašena za narodnog heroja.

 

 

Frontal
D.S.

 

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog