EU integracije BiH

Usvojeni odgovori na Upitnik Evropske komisije

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić je danas poručio da su usvojeni svi odgovori na Upitnik Evropske komisije koji je, kako je kazao, najkompleksnija faza na putu BiH ka EU.

Zvizdić je kazao da nije prošao nijedan dan da neka "aktivnost od evropske agende nije bila na dnevnom redu u radu Savjeta ministara BiH".

"Nije praktično prošao nijedan dan niti jedna sjednica u radu SM BiH da neka od aktivnosti sa evropske agende nije bila na dnevnom redu ili razmatrana kako bi nadoknadili dinamiku i uskladili aktivnosti sa dešavanjima u zemljama Zapadnog Balkana. 2015./2016. su bile najuspješnije godine u radu SM BiH, 2017. smo imali određenih zastoja, blokada i opstrukcija", kazao je Zvizdić i dodao:

"Vratili smo se na uspješnu dinamiku ispunjenja obaveza sa evropske agende. Imali smo nerealizirane četiri obaveze koje su bitne za napredovanje BiH ka EU, a kao što vidite za praktično dva mjeseca SM BiH kao ključni generator evropskih procesa je uspjelo realizovati sve obaveze".

Zvizdić je poručio da je BiH pokazala stalni napredak.

"Pokazali smo stalni napredak BiH, riječ je o eksponencijalnom rastu BiH gdje su prikazani bazni faktori napretka. BiH i njene institucije su postale kredibilan i sposoban partner koji je uspješan u rokovima, sa malim kašnjenjima, ipak uredno odgovarao na zahtjeve EK. U međuvremenu, od naših prvih aktivnosti usvojen je Protokol o stabilizaciji i pridruživanju, usvojen je Mehanizam koordinacije, usvojili smo tri izuzetno važne Strategije. Vrlo brzo očekujemo usvajanje Strategije koja će donijeti stotine miliona eura finansijskih sredstava pomoći sektorima u BiH".

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH kazao je da je usvajanje odgovora iz Upitnika najbolja "poruka gdje BiH želi biti".

"Pokazan je kredibilitet i potpuno jasna opredijeljenost da evropske integracije ostaju najvažniji vanjskopolitički cilj kojem smo bili posvećeni u posljednjih 30 mjeseci rada SM BiH. Danas smo usvojili odgovore na Upitnik koji predstavlja najkompleksniju fazu našeg puta ka EU. To je naša poruka gdje želimo biti. Želimo biti u EU, biti punopravan član EU. Kada je riječ o samom Upitniku, govorimo o 3.242 pitanja, preko 1.200 predstavnika svih institucija svih nivoa vlasti u BiH, govorimo o stotinama sastanaka i u konačnici produciranih više od 20.000 stranica materijala", istakao je Zvizdić.

"Završen je jedan od najkompleksnijih procesa, vrlo uspješno uz pomoć Mehanizma koordinacije na bazi stručnosti i dovest će nas do kandidatskog statusa koji je ključan za BiH i koji znači nepovratan proces na putu BiH ka EU", dodao je Zvizdić.

 

Izvor: N1
Twitter
Anketa

Kako biste ocijenili dosadašnji rad predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika?

Rezultati ankete
Blog