Intervju

SNSD promoviše samo Dodika, kandidature iz SZP-a su bitka na sve ili ništa

BiH je predala predsjedniku Evropske komisije odgovore na Upitnik za pripremu mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u EU. Predsjednik Narodne stranke i predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH Ognjen Tadić u razgovoru za Vijesti.ba kaže da taj događaj možemo ocijeniti sa nekom dozom zadovoljstva, jer koliko su jake sile koje nas odvajaju od Evropske unije, čudo je uopšte što smo i spremni da učinimo tako bitan korak.

U posjetu BiH doputovao jepredsjednik Evropske komisije Jean-Claud Juncker, potpredsjednica Evropske komisije i visoka predstavnica za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini i evropski komesar za politiku proširenja i susjedstva Johannes Hahn, kojima su uručeni odgovori na Upitnik Evropske komisije. Kakva su Vaša očekivanja i je li ovaj posao mogao biti urađen ranije?

TADIĆ: Svaki posao ove vrste mogao je biti završen ne prije godinu ili dvije, nego 1990. godine kada je Evropska unija bila spremna da onu Jugoslaviju, kakva je bila, u cjelini usvoji u svoje okrilje i učini je evropsko zemljom, uređenom po modelu zapadnog tržišta i zapadne demokratije.

Međutim, izbor ovdašnjih elita i naroda koji su ih slijedili bilo je sve što se desilo. Sa te tačke gledišta, mi ipak možemo da ocijenimo ovaj događaj sa nekom dozom zadovoljstva, jer koliko su jake sile koje nas odvajaju od Evropske unije, čudo je uopšte što smo i za sutra spremni da učinimo tako bitan korak.

Tema koja okupira pažnju javnosti svakako su kandidature za predstojeće izbore. Predsjednik RS Milorad Dodik kandidat je SNSD-a za srpskog člana Predsjedništva BiH. Na megdan će mu aktuelni član Predsjedništva BiH i počasni predsjednik PDP-a Mladen Ivanić ispred Saveza za promjene. Iz ovog političkog bloka poznat je i kandidat za predsjednika RS - predsjednik SDS-a Vukota Govedarica. Kako vidite njihove kandidature? Jesu li iznenađujuće?

TADIĆ: Kandidatura Milorada Dodika je očekivana i jedina moguća, ukoliko hoće da bude kandidat za jednu od dvije pojedinačne funkacije. Nejasno je zbog čega SNSD još uvijek nije izašao sa kandidatom za predsjednika Republike Srpske.

S druge strane, kandidature koje dolaze iz Saveza za promjene djeluju kao bitka na sve ili ništa. Ukoliko izgube kandidati SDS-a za predsjednika RS i PDP-a za srpskog člana Predsjedništva BiH, to će značiti njihov potpuni politički kraj, ali ne samo njihov, već čitavih garnitura rukovodstava SDS-a, PDP-a i NDP-a.

Kažete da je nejasno što SNSD nije predstavio predsjedničkog kandidata. Možete li pretpostaviti ko će to biti?

TADIĆ: Kažem da je to nejasno zbog toga što kandidati za dvije pojedinačne funkcije izlaze u javnost u paru. Ovo je prva situacija u kojoj jedna politička opcija promoviše samo jednog kandidata.

Doduše, možda je to iznuđeno nekim potezima Saveza za promjene, ali je u svakom slučaju simptomatično. SNSD očigledno nije u stanju da se usaglasi oko imena predsjedničkog kandidata.

Postoji li mogućnost da SNSD prepusti predsjedničkog kandidata jednom od svojih koalicionih partnera? DNS insistira da ima jednog kandidata, mada iz SNSD-a i dalje tvrde da će imati kandidate za inokosne funkcije.


TADIĆ: Na to pitanje ne mogu da se referišem kao analitičar, je to nisam. Sa druge strane, predstavljajući Narodnu stranku, svakako ne bih da napravim taj rizični korak i da se upuštam špekulacije o tome. To bi, napravost, navelo javnost na neke pogrešne zaključke, koji nemaju nikakav osnov.

Kakve su ambicije Narodne stranke kada su u pitanju oktobarski izbori?

TADIĆ: Naš plan je da kao ozbiljni ljudi promovišemo ozbiljnu politiku i da vidimo da li za takvu politiku moguće obezbijediti ozbiljnu podršku kod građana. Ako to bude bilo moguće da se uradi, ja sam zaista optimista.

Gospodine Tadiću, to je diplomatski odgovor.


TADIĆ:
To je najkonkretnije što Vam mogu reći.

Konkretnije pitanje - da li je unutar stranačkih organa bilo razgovora o mogućnosti da podržite nekog od pomenutih kandidata, ukoliko ne budete predstavili svoje?


TADIĆ: Mi još uvijek nismo donijeli odluku o tome da li ćemo učestvovati na sljedećim izborima. Tek kada budemo donosili tu odluku, pogledaćemo kakvo je stanje na političkoj sceni i šta je najkorisnije uraditi u toj situaciji.

Kada ćete donijeti konačnu odluku, s obzirom na to da je početak maja rok CIK-a BiH za podnošenje prijava za ovjeru političkih stranaka i nezavisnih kandidata za učešće na opštim izborima?

TADIĆ: Čim vidimo reakcije građana na politiku koju ćemo promovisati tokom marta.

 

Izvor: Vijesti.ba
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog