Banja Luka

Duhovna muzika spaja ljude svih religija: Koncert četiri vjerske zajednice u Banjaluci

Koncert "Radost i lepota vjere" će se održati večeras sa početkom u 19 časova, u Vijećnici Kulturnog centra Banski dvor.

Organizator koncerta je Odbor za Međureligijsku saradnju Banjaluka pri Međureligijskom vijeću BiH.

Članovi Odbora su Dragan Grujić, sveštenik Eparhije banjalučke Srpske pravoslavne crkve, Davor Klečina, sveštenik Biskupije banjalučke Rimokatoličke crkve, Ismir Poturović, efendija Islamske zajednice Muftijstva banjalučkog i Aleksandra Stevandić Rakas, član Upravnog odbora Jevrejske opštine.

Stela Pavlović, sekretar Odbora za Međureligijsku saradnju kaže da je ovaj koncert proistekao iz prethodnog rada odbora.

- Koncertu je prethodio ciklus predavanja tokom februara, kada su u svakoj od četiri velike vjerske zajednice u Banjaluci - pravoslavnoj, islamskoj, katoličkoj i jevrejskoj, predavači govorili o temama bitnim za životni vijek čovjeka u vjeri. Projekat su osmislili članovi Odbora kao jednu od svojih aktivnosti u 2018. godini. Svaka vjerska zajednica je odabrala učesnika za koncert koji će ih predstaviti izvođenjem duhovnih ili tradicionalnih pjesama i tako smo dobili zanimljivu kombinaciju izvođača, koji će, vjerujemo, doprinijeti ovom jedinstvenom događaju u našem gradu - kaže Pavlovićeva i dodaje da će publika imati priliku da čuje veoma zanimljiv repertoar.

- Posjetioci će tako moći da čuju Psalm 134. - Hvalite Imja Gospodnje po ruskom napevu ili pesmu "Voda" Slobodana Trkulje, u izvođenju Ansambla "Istočnik - sv. Platon Banjalučki" iz Banjaluke, zatim "Ave Maria", kompoziciju na latinski tekst tradicionalne hrišćanske molitve i "Za narode griha svoga" , dio iz oratorija "Kalvarija", u izvođenju Klape "Bratovština sv. Stjepana Prvomučenika" iz Gruda.

Nastupiće i muški hor "Sejfullah" iz Konjica sa kompozicijama islamske duhovne muzike "Jahač hrabrosti" i "Taleal bedru alejna", kao i Jevrejska porodica Kolonomos iz Kreševa, otac Jehuda sa troje dece: Rebekom, Jicakom i Jošuom, koji će izvesti kompozicije vezane za praznik Purim, koji je u toku, kao što je "Ani Purim", kao i sefardsku narodnu baladu "Poco le das, la mi consuegra- dodaje sekretar odbora.

Koncert "Radost i lepota vjere" će za sada biti održan samo u Banjaluci.

 

Izvor: blic
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog