Kultura

"Lekcija": Koliko nas je više negdje tamo, toliko nas je manje u našim selima ovdje! (FOTO)

U Zavičajnom muzeju Gradiška u srijedu, 07. marta, otvorena je izložba fotografija Zorana Pilipovića pod nazivom "Lekcija".

"Koliko nas je više negdje tamo, toliko nas je manje u našim selima ovdje. Nama se zemlja prazni. Gore od prošlogišnje suše i onogodišnjih poplava koje su zadesile naše prostore je ovo sto gledate na mojim fotografijama, a to su prazne školske ucionice. Većina seoskih škola u Potkozarju je opustjela, u njima se odavno ne čuje đačka graja. Ostali su samo tragovi na zidovima, prozorima, posljednje, kredom davno ispisane lekcije na školskim tablama ili rijetki stanari, izbjeglice tjerane ratom. Klovn koji je nekada posjećivao učionice pune veselih i znatiželjenih lica sada je zatečen prizorima očaja i tuge", ovako opisuje svoju izložbu mladi umjetnik iz Gradiške, Zoran Pilipović.

Zbog simbolične povezanosti sa školom a i fotoaparatom, Zoran je nastojao da na jedan jedinstven način ispredaje lekciju o padu nataliteta, izumiranju i raseljavanju ljudi.

"Kao učenik osnovne a kasnije srednje škole bio sam svjedok centralizacije, đaci iz područnih škola koje su se u tom periodu zatvarale svaki dan su putovali u centralne škole u samom gradu. Tada mi nije bilo jasno zašto se škole zatvaraju kao i ovo što nam se dešava i sada, izumiranje, pad nataliteta, raseljavanje..." ističe Zoran.

Zoran ističe da veliku zahvalnost pri realizovanju izložbe duguje Zavičajnom muzeju Gradiška koji su prepoznali njegov rad. Takođe, planira da organizuje izložbu i u drugim gradovima u Republici Srpskoj.

"Od same ideje, u toku realizovanja iste, uvijek sam razmišao o tome. Ovu lekciju trebaju čuti mnogi. Ali naravno drago mi je što je počelo iz mog grada, Gradiške.", kaže Zoran. 

Ministar prosvjete i kulture Dane Malešević i načelnik Gradiške Zoran Adžić prisustvovali su otvaranju izložbe koja će trajati 20 dana, kao i oko osamdesetak posjetilaca.

Ovaj mladi umjetnik poručuje da će nastaviti da se bavim sličnim temama, jer želi da fokus njegovog rada bude na upozoravanju i slanju snažnih poruka.

"Ja duboko vjerujem da se naša budućnost ne ogleda u ovim praznim učionicama, svi zajedno treba da radimo na tome da nam sutra bude bolje i da se u školskim učionicama ponovo čuje đačka graja", dodaje Zoran.

 

Frontal
D.S.
 
 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog