Zanimljivosti

Zašto su Finci najsrećniji na svijetu?

Prema najnovijem izvještaju Ujedinjenih nacija, Finska je najsrećnija zemlja na svijetu. Napredovala je za pet mijesta u odnosu na prošlu godinu i sa vrha liste potisnula Norvešku.

Od 156 zemlja obuhvaćenih istraživanjem Srbija je na 78. mestu, a na dnu liste je Burundi. Nordijske zemlje godinama su u prvih pet najsrećnijih zemalja na svijetu, zbog jake ekonomije, obrazovanja, socijalne zaštite i brige o migrantima.

Uprkos oštroj klimi i nedostatku sunca, Finska je proglašena za najsrećniju zemlju na svijetu. Na skali od nula do deset, Finci su svojoj zemlji dali ocenu 7,6. Zadovoljni su ekonomijom, bezbjednošću, zdravstvenim i obrazovnim sistemom, što nije iznenađenje.

Finska je u svjetskom vrhu po kvalitetu obrazovanja. Učenici imaju besplatne obroke, udžbenike, socijalno i zdravstveno osiguranje, plaćena su im i kampovanja, izleti i pozorišta. Nemaju testove i domaće zadatke do 16-te godine, kada polažu i prvi standardizovani test. Po znanju su među najboljima u svetu.

„Šalila sam se sa Amerikancima da mi ovde u Finskoj živimo američki san. Čitavo društvo podređeno je potrebama ljudi, od škola i univerziteta, besplatnog zdravstva do transporta. Sve funkcioniše odlično", kaže učiteljica Brajana Ovens.

„Sve službe i usluge su nam dostupne. Blizu naše zgrade je dnevni boravak za djecu, tu su parkovi i brda za skijanje i sankanje, pa djeca zaista mogu da uživaju", ističe jedan građanin Helsinkija.

U prvih pet najsrećnijih zemalja su i Norveška, Danska, Island i Švajcarska. Pokazatelji na osnovu kojih se mjeri sreća država su bruto domaći proizvod, društvena podrška, očekivano trajanje života, društvene slobode, velikodušnost i odsustvo korupcije.

„Nordijske zemlje drže vođstvo, jer rade na tome. Ljudi u tim zemljama vjeruju u svoje vlade i njihov sistem socijalne zaštite je, za razliku od drugih dijelova svijeta, izuzetno jak. Sjedinjene Države su ove godine pale sa 14. na 18. mjesto. Očigledno je da Amerika ima društvenu i zdravstvenu krizu", objašnjava Džefri Saks, direktor Mreže Ujedinjenih nacija za održivi razvoj.

Godišnji izveštaj Ujedinjenih nacija objavljuje se svake godine uoči međunarodnog dana sreće – 20. marta. Od 156 zemalja obuhvaćenih istraživanjem, Srbija je na 78. mjestu i od nje su u regionu bolje pozicionirane jedino Slovenija, na 51. i Mađarska na 69. mestu.

 

Izvor: rts
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog