Vijesti

Ekskluzivno: Intervju sa Hamdijom Lipovačom

U razgovoru za Frontal, na naša pitanja je odgovarao bivši premijer Unsko-sanskog kantona Hamdija Lipovača.

Gospodine Lipovača, kako se osjećate sad nakon presude suda u slučaju “STENS”, kao i nakon sto ste dobili tri oslobađajuce presude?

Mnogi me pitaju jesam li srećan. Kažem da sam zadovoljan jer je pobijedila istina za koju je trebalo preko dvije i po godine suđenja u tri različita procesa u kojima se pokušalo mene kao predvodnika Krajine, čovjeka sa ponosom i stavom osramotiti i onakvim načinom hapšenja poniziti a Krajinu iskoristiti kao poligon za treniranje metoda koje su nama krajišnicima dobro poznate iz vremena Krajiske bune, afere Agrokomerc, događaja iz zadnjeg bratoubilačkog rata.

Glavna tužiteljica USK zarad  prikupljanja poena progoneći me i sa četvrtom optužnicom, želi ostvariti reizbor, koristeći ovu instituciju kao privatnu firmu koja služi za obračun sa mnom. Obračun u svakom smislu te riječi.

Mislite li da vaša vizija BiH uz uvažavanje RS i borba za ravnopravnost srpskog i hrvatskog naroda u USK kao većinskom bošnjackom kantonu, dobrim odnosom sa SPC, bilo jedan od razloga zašto ste morali biti sklonjeni sa politicke scene?

I kao načelnik Bihaća i premijer USK borio sam se i učinio da Krajina bude najbolji primjer suživota i dobrih odnosa svih koji u njoj žive. Naravno da mnogima to nije odgovaralo. Sjetimo se da je federalni medij, nakon mog pritvaranja, objavio prilog u kojem me je prikazao sa današnjim mitropolitom dabrobosanskim Hrizostomom i nazvao miljenikom SPC. Kako god, ponosan sam da sve ovo teško vrijeme za mene i moju porodicu upravo pomenuti ljudi i institucije me nisu zaboravili, za razliku od mnogih “mojih” koji me nisu ni nazvali za sve to vrijeme.

Vaša situacija uveliko podsjeća na obračun sa vašim ujakom (daidžom) Hamdijom Pozdercem, hapšenjem Hakije Pozderca u aferi Agrokomerc. Da li vas je SDP izdao jer u sarajevskim krugovima kruže priče da ste vi žrtvovani da bi se neko drugi spasio pravosudnog procesuiranja?

Sličnost u rušenju Krajine kroz političku ali i svaku drugu eliminaciju Hamdije i Hakije Pozderca ne mogu negirati. Metode su iste. Medijska priprema, hapšenje, sramoćenje...

Od mene nikad nećete čuti ruznu riječ protiv Partije. U mojoj porodici to nije dozvoljeno. Partija je trajna kategorija, pojedinci budu i prođu. Pored svog i porodičnog obraza, jako mi je važno da obraz Partije nije uprljan.

Viđeni ste na ručku u Sarajevu sa gospodom Nerminom Nikšićem i Irfanom Čengićem. Hoće li vam Nikšić i drugovi dati podršku da se aktivirate s obzirom da su vam vaši prvi saradnici u SDP USK okrenuli leđa i čine sve da se ne približite i ugrozite njihove trenutne pozicije?

Kao član Glavnog odbora stavio sam se na raspolaganje. U četvrtak je Glavni odbor u Tuzli i ja ću se odazvati pozivu. Učiniću sve sto Predsjednik i Partija od mene bude tražila. Sto se tiče pojedinih drugova iz Krajine, ja svakom od njih u oči mogu pogledati  s obzirom da znamo koja je bila moja uloga u njihovoj afirmaciji.  Mogu li oni meni, pitanje je za njih. Kako god, interes Partije je iznad mog interesa, to sam već nekoliko puta pokazao.

 

Frontal

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog