Sport

12. biciklistička trka Beograd - Banjaluka 28. i 29. aprila

Međunarodna biciklistički trka između najvećih grada Srbije i Srpske, 12. biciklistička trka "Beograd - Banjaluka" održaće se 28. i 29. aprila. Učestvovaće 175 biciklista iz 32 zemlje svijeta.

Upravo toliko majstora na dva točka startovaće sa Trga Republike u Beogradu u subotu (11 časova) i proći kroz Obrenovac, Šabac i Bijeljinu prije nego što stignu u Brčko. Prva etapa je duga 176 kilometara, a kako bi spektakl bio potpuniji, organizatori su odlučili da od ove godine pobjedniku dodijele žutu majicu, simbol u biciklizmu koji označava najboljeg vozača u generalnom plasmanu. 

Od svog početka, trka se nalazi u kalendaru svjetske biciklističke unije UCI i predstavlja univerzalni događaj i jednu od najvećih sportskih manifestacija u regionu.

Ove godine trka je uvrštena u prvu međunarodnu kategoriju događaja, što govori da je danas u rangu sa najvećim svjetskim trkama poput Tour de France i Giro Italia. 

Najbolji svjetski timovi sa više od stotinu takmičara iz trideset zemalja takmičiće se za bodove u najjačoj biciklističkoj ligi i za čuvenu žutu majicu. Trka će krenuti sa Trga Republike u Beogradu a proći će kroz Bijeljinu, Ugljevik, Brčko, Teslić, Tešanj, Doboj, Derventu, Prnjavor, Laktaše i završiti u Banjaluci.

U nedjelju je start u Tesliću, nulti kilometar u Tešnju, a karavan preko Dervente, Prnjavora i Laktaša dolazi u Banjaluku, gdje će kao u Brčkom, biti voženi krugovi po širem centru grada.

- Možemo da kažemo da je ovo izdanje trke doseglo najviši nivo po kvalitetu i kvantitetu. Kako smo prije desetak mjeseci obaviješteni da smo postali članovi prve kategorije, počeli smo sa pripremama i sve je spremno za spektakl. Okupili smo vozače iz 32 zemlje svijeta, a sudija je zbog propozicija o broju učesnika, morao sa startne liste da "skine" još četiri ekipe, tako da smo imali prijave 29 profesionalnih timova - rekao je direktor trke Vladimir Kuvalja.


Prvi put u istoriji trke u Brčkom će žutu majicu obući vozač koji pobijedi u prvoj etapi, a tu su i majice za najboljem mladog vozača, najboljeg sprintera i brdskog vozača.

- Ukupan nagradni fond iznosi 20.000 evra, a ukupni pobjednik praktično će jednom nogom obezbijediti učešće na Olimpijskim igrama u Tokiju - rekao je Kuvalja.

Kako biciklizam osim sportskog značaja ima i turistički, sve institucije, kao i gradovi domaćini i oni kroz koje prolazi karavan prepoznali su značaj trke čija će polovina druge etape biti prenošena na RTRS-u. Pokrovitelj ovogodišnje trke je predsjednik RS Milorad Dodik, a organizaciju je pomoglo i ministarstvo porodice, omladine i sporta u vladi RS.

- Ponosni smo što smo dio jednog od najboljih sportskih događaja ove godine kod nas, a samim tim što je trka ušla u red najznačajnijih za naše ministarstvo govori koliko je značajna - rekao je pomoćnik ministra Dragan Jaćimović.

Od 25 ekipa, Ruska ekipa Gazprom jedan je od najvećih favorita za pobjedu, a da ništa ne prepuštaju slučaju govori da su još u ponedjeljak stigli u Banjaluku kako bi osjetili bar dio druge rute i što bolje se pripremili za iskušenja. Član ove ekipe Artjom Nih prošle sedmice zauzeo je sedmo mjesto u trci oko Hrvatske, a prošle godine član Gazproma osvojio je jednu etapu na Điro d'Italija.

 

Frontal

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog