Banja Luka

„Marš besmrtnog puka“ u Banjaluci (FOTO)

U Banjaluci je danas održan „Marš besmrtnog puka“ povodom obilježavanja 9. maja - Dana pobjede nad fašizmom.

Delegacija Vlade Srpske je učestvovala u maršu „Besmrtnog puka“ od Trga Krajine do Trga palih boraca, predvođena predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i predsjednicom Vlade RS Željkom Cvijanović, gdje su položili vijence na spomeniku žrtvama fašizma na Trgu palih boraca.

U svom obraćanju okupljenima na Trgu palih boraca, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je poručio da „nikada ne smijemo izgubiti jednu vjeru a to je vjera u naš narod i našu republiku, jer ona brani našu slobodu“, i dodao da današnje okupljanje i sva druga moraju biti u funkciji jačanja naše vjere.


„Okupljajući se ovdje oko Dana pobjede mi se zapravo okupljamo da proslavimo našu slobodu i da naprosto shvatimo ukoliko nema Republike Srpske nema ni slobode. Sloboda za naš narod znači jaku državu i državnu organizaciju. Zato je Republika Srpska važna za nas, ovu generaciju i sve buduće generacije jer smo mi sinonim slobode i opstanka naroda na ovim prostorima“, rekao je Dodik.

Predsjednica Vlade Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je ovo danas veliki dan i sa ponosom treba da se obilježava.


„Ovo je svijetli dio naše istorije i moramo svi da budemo ponosni na taj period i na veliki doprinos koji smo kao narod dali velikoj pobjedi nad velikim zlom koje je prijetilo cijelom čovječanstvu. Svi građani Republike Srpske sa ponosom dočekuju ovaj dan znajući koliki je upravo doprinos bio našeg građanstva i koliko smo bili aktivni u tom periodu, periodu stvaranja jedne drugačije demokratske, otvorene, svijetle ujedinjene Evrope. Nažalost ta Evropa je tokom prethodnim decenija mnogo toga dobila i u suštini mislim da je zadatak svih nas bez obzira u kojem dijelu Evrope ili svijeta živimo da obilježavamo ovaj dan“, kazala je Cvijanovićeva.

Delegaciju Vlade Republike Srpske činili su i potpredsjednik Vlade i ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić, ministar rada i boračko invalidske zaštite Milenko Savanović i ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić.

Narodi bivše Jugoslavije dali su ogroman doprinos u slamanju fašizma, rekao je ministar rada i boračko invalidske zaštite Milenko Savanović i istakao da je najveća i najznačajnija komponenta u strukturi tih naroda bio srpski narod.


„Mi danas obilježavamo jedan od najznačajnijih datuma u istoriji čovječanstva a to je datum kada je kapitulirala fašistička Njemačka i kada je poražena u Prvom svjetskom ratu od strane antifašista, od strane slobodarskog svijeta koji se organizovao da pobjedi i porazi to zlo koje je 96 posto zahvatio zemaljsku kuglu, koje je uvuklo 110 miliona ljudi u rat. Nažalost u tom ratu stradalo je 70 miliona ljudi, od toga je pola bilo civila. Dakle, poražena je jedna ideologija koja je sebi dala za pravo da samo ona treba da živi i da oni treba da vladaju, a da svi drugi pate i budu ubijeni“, izjavio je Savanović.

Savanović je naglasio i da tekovina ovog datuma, odnosno poraz takve jedne ideologije, mora da bude implementirana u nama u smislu da je sloboda nezamjenjiva, da je pravda nezamjenjiva i da slobodarski svijet mora da bude svjestan šta se kroz istoriju može desiti i kakve se ideologije mogu pojaviti.

„Kada smo mislili da je fašizam 1945. godine pobjeđen, živjeli smo u uvjerenju da je to završeno. Nažalost, devedestih godina raspadom bivše zajedničke države srpski narod je ponovo bio na iskušenju, treći put u 20. vijeku. Jedinstvo naroda nam je omogućilo da u četverogodišnjem ratu uz velike gubitke i razaranja stvorimo Republiku Srpsku koju danas moramo da čuvamo i ekonomski jačamo“, naglasio je Savanović.

Vijence su položili i predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, generalni konzul Srbije u Republici Srpskoj Vladimir Nikolić, delegacija Vijeća naroda, SUBNOR-a, ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov, republičko Udruženje logoraša iz Drugog svjetskog rata, Grad Banjaluka, Boračka organizacija Republike Srpske, Udruženje proisteklih iz odbrambeno-otadzbinskog rata, Oružane snage BiH i Trećeg pješadijskog puka RS, te brojne druge delegacije.


Autor: Danka Savić


Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog