Banja Luka

UG „Pomozimo djeci“: Za dobrobit i unaprjeđenje zdravlja djece!

UG „Pomozimo djeci“ iz Banjaluke, je udruženje za art terapiju, korektivmu gimnastiku, klimato-terapiju i terapiju plesom i pokretom.

Art terapija je vrsta ekspresivne terapije koja koristi kreativne procese stvaranja umjetničkog djela u cilju poboljšanja emocionalnog, mentalnog i fizičkog stanja osobe, za koju talenat ili umjetničko obrazovanje nisu neophodni da bi se imala korist od ovog vida terapije. Namijenjena je svim uzrasnim grupama, od djece do starih ljudi a može se provoditi individualno, porodično, grupno. Koristi se na različitim mjestima od vrtića, škola, bolnica, vaspitno popravnih ustanova, zatvora, domova za stare, kampova pa do radionica ličnog razvoja. Art terapija koristi terapeutski potencijal stvaranja umjetničkog djela pod vodstvom art terapeuta.

„Ono što art terapiju razlikuje od većine drugih terapija je da one koriste riječi i jezik kao glavni vid komunikacije. Vrlo često osoba nije u stanju da verbalizuje svoje stanje ili da riječima dođe u kontakt sa sopstvenim emocijama. Često je lakše, a i brže izraziti emocije kroz umjetnost –crtanje, slikanje, vajanje, fotografija  ili kombinacija likovnih tehnika. Umjesto riječi koriste se olovka, ugljen, tuš, drvene bojice, vodene boje, tempere, krede, glina, gips, kolaž, makaze, lijepak... da se unutrašnje stanje osobe izrazi jezikom umjetnosti. Izbor teme i/ili tehnike može biti slobodan ili ga zadaje terapeut. U cilju promocije naših turističkih atrakcija, svi radovi naših pacijenata biće usmjereni na izradu različitih suvenira“, rekla je Maja Balaban Lolić, predsjednica udruženja.

U ovom udruženju organizuje i dodatne vrste liječenja, a naročito za pacijente koji boluju od respiratornih bolesti.

„Mi organizujemo dodatne vidove liječenja prvenstveno za pacijente koji boluju od respiratornih bolesti: astma, bronhitis ialergije, ali i svih drugih psihosomatskih oboljenja. 11. aprila smo uradili 104 besplatna testiranja na intoleranciju na gluten, u septembru planiramo uraditi seriju besplantih alergo testova“, istakla je Balaban Lolić.

Još jedna od tehnika vježbanja jeste i Fly fitnes, koja može da se primjenjuje kod male djece, djece u pubertetu, kako bi očuvala pravilno držanje kičme i stimulisalo gipkost tijela.

„Fly Kids, lebdeće i antigravitaciono vježbanje, predstavlja jednu od novih tehnika vježbanja, ali istovremeno i nadogradnju svih ostalih fitnes tehnika. Pokreti se izovde uz pomoć platna (svila, polytrikot) prikačenog za strop. Ovakva vrsta vježbanja opušta nervni sistem, mišiće i jača tijelo. Prilikom izvođenja vježbi ne dolazi do pritiska na kičmene pršljenove i na zglobove vrata i glave tako da negativnih strana nema. Istezanje kičme, savijanje i uvrtanje stimuliše endokrini sistem, poboljšava cirkulaciju, dolazi do podmazivanja diskova, što efikasno djeluje na bol u leđima“, objasnila je Balaban Lolić.

Udruženje se finansira od donacija i članarina. Godišnja članarina iznosi 25,00KM. Iz udruženja su uputili i apel svim građanima koji mogu da pomognu kako bi što brže i usješnije ostvarili ciljeve, a sve to za dobrobit i unaprjeđenje zdravlja djece.

„U skladu sa vašim mogućnostima, možete donirati iznos dovoljan za jednu ili više članarina i time obezbijediti mogućnost učešća u svim našim programima. Članske karte možete uzeti za djecu koju poznajete ili ih donirati za djecu iz socijalno-ugroženih kategorija društva. Svi koji žele da njihova djeca učestvuju u našim programima, a nisu u mogućnosti da uplate godišnju članarinu, treba da se prijave u UG „Pomozimo djeci“ i njihova mjesta će biti obezbijeđena. Članovi Udruženja imaće posebne popuste u našim partnerskim ustanovama i mimo programa rada udruženja. Donatori i članovi udruženja priznanicom koju prilože kao dokaz o uplati, stiču pravo reklamiranja na našoj web stranici, ukoliko žele“, naveli su iz UG „Pomozimo djeci“.

Ovo udruženje je za ovu godinu pripremilo mnogobrojne aktivnosti a neka od njih su Škola disanja povodom obilježavanja Svjetskog dana Astme 12. maja, zatim povodom obilježavanja Svjetskog dana djece 01. jun organizovaće izlet za djecu gdje će djeca moći da uživaju u raznim sadržajima i radionicama iz art terapije uz prisustvo 2 ljekara i 3 medicinska tehničara, 28. maja će se organizovati defile leptira povodom Dana leptira gdje će djeca boraviti u priordi te se zabavljati uz recitacije i mnoge druge aktivnosti. 

Takođe, tokom velikog raspusta djeca će moći da prisustvuju radionicama iz oblasti art terapije u prirodi svake srijede u trajanju od 8 do 17 časova, a tu su još i muziko-terapijeske radionice i terapija plesom i pokretom koja će se održavati u RKUD „Pelagić“.

U saradnji sa Prim. Dr sci med. Rankom Radulović  iz Centra za edukaciju i savjetovanje iz muzikoterapije Hatorum iz Beograda organizovaće i  Muzikoterapijski antistres vikend.

„Muzikoterapija predstavlja skup tehnika i metoda  koje koriste zvuk koji može i ne mora biti muzika, a koje se primenjuju od začeća do duboke starosti, u dijagnostici, terapiji, prevenciji, palijativnoj nezi, specijalnoj edukaciji i rehabilitaciji, ali i kod zdravih osoba, djece i odraslih, u cilju podsticanja tjelesnog zdravlja, duševnog i duhovnog razvoja. Muzikoterapiju primjenjuje obučeni muzikoterapeut. Muzikoterapiju primenjuje na osnovu jasnih indikacija, individualno i u grupi“, kazala je predsjednica udruženja.


Sve dodatne informacije vezano za aktivnosti, donacije, pomoć ili učlanjenje u ovo udruženje možete naći na njihovoj web stranici http://pomozimodjeci.org/.


Autor: Danka Savić

 

 

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog