Banja Luka

Svjetski dan multiple skleroze obilježen u Banjaluci

Juče je na Trgu Krajine u Banjaluci obilježen Svjetski dan multiple skleroze.


Udruženje multiple skleroze RS prezentovalo je slikovnicu koja predstavlja skup ispovjesti oboljelih od ove bolesti, a koja ima za cilj da sve građane upozna sa MS.

"Kroz strip-slikovnicu se trudimo podići svijest o multiploj sklerozi i omogućiti našim članovima da ispričaju svoju priču", rekao je Miroslav Vukomanović, predsjednik Udruženja multiple skleroze RS.

On je dodao i da u RS ima oko 1.700 oboljelih od MS-a, ali je samo njih 75 na liječenju izuzetno skupim imunomodulatorima, što je manje od pet odsto pacijenata.

"Apelujemo na Ministarstvo zdravstva RS i Fond zdravstvenog osiguranja RS da se liječenje imunomodulatornom terapijom omogući većem broju ljudi", rekao je Vukomanović.

Doktorica Tanja Grgić, neurolog u UKC RS, kaže da oboljeli mahom pripadaju mlađoj populaciji od 20 do 40 godina i da niko nije u potpunosti zaštićen od ove bolesti.

"Nažalost, od prošle godine imamo i šest malih pacijenata do 16 godina čija je klinička slika alarmantna. Ti pacijenti odlaze i u Beograd na liječenje. Da bismo to spriječili, moramo početi liječiti i djecu", rekla je Grgićeva.

Vlado Đajić, generalni direktor UKC RS, kaže da  se ulažu veliki napori da se pacijentima obezbijedi najbolji tretman.

"Ovih dana smo raspisali tender za nabavku aparata evociranih potencijala za postavljanje dijagnoze. Takođe, očekujemo da nam najnovija magnetna rezonanca stigne u narednih nekoliko mjeseci", rekao je Đajić.

 

Izvor: nezavisne/Frontal
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog