Politika

Politika Aleksandrija Okasio Kortez – Kultura političkog dijaloga umesto konfrontacije u neliberalnoj demokratiji

Krajem juna 2018. g. Alexandria Ocasio-Cortez je postala poznata širom SAD tako što je na lokalnim izborima za američki Kongres eliminisala četvrtog najmoćnijeg demokratskog kongresmena, i to Joea Crowleya, čovjeka koji je svoju fotelju čvrsto držao punih deset godina. Pobijedila ga je iako je ona za kampanju prikupila 300.000 dolara, a on tri milijuna, i pobijedila je iako je njezin protivnik imao cijelo vodstvo stranke na svojoj strani.

Ona je to uspela da uradi sa 10 puta manje sredstava u kampanji, bez koriporativnog novca, i sa razlikom od 12 procentnih poena.

Načinom na koji je došla do glasova bez uloženog dolara, i na koji objašnjava zašto ne želi korporativne donacije, ona u potpunosti menja pravac demokratije u SAD. Ona pokazuje da je moguće biti popularan političar bez mnogo para, što tamo deluje nemoguće.

Alexandriju Ocasio-Cortez, mladu ženu koja je još lani radila kao konobarica, sada nazivaju budućnošću Demokratske stranke.

Kada neki političar danas uspe da pobudi tinejdžere da sa žarom izađu na neki polu-bitan krug izbora, i to se još dešava u SAD, to pokazuje da mi prisustvujemo velikim i značajnim promenama…

Ono što Aleksandriju posebno izdvaja od mnogih političara u SAD, i predstavlja značajnu novost u njihovom političkom životu u vremenu Donalda Trampa, jeste isticanje razumljivog i jednostavno objašnjenog programa – umesto konfrontacije sa političkim protivnicima.

Jedan od najvećih problema borbe sa populističkim neliberalnim demokratskim političarima u celom svetu jeste upravo kultura političkog dijaloga, odnosno kultura izbegavanja političke konfrontacije napadanjem političkih protivnika. Alexandria u tom kontekstu, u svojim medijskim nastupima pokazuje na koji način se glatko izbegavaju zamke napadanja Donalda Trampa, gde ona opisom svojih poruka posredno napada sve za čega se zalaže Tramp, ali ne proziva Trampa direktno…

Ona je samo jedna od osoba koje su u poslednje vreme prionašle veoma kvalitetan način drugačije političke borbe u SAD, koja je u celom svetu važna kao model borbe protiv populizma i neliberalne demokratije.

 

Izvor: preporukavesti.com
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog