Banja Luka

Gdje su sve planirane moderne raskrsnice u gradu: Kružni tok najpreči na Bulevaru

U Gradskoj upravi analiziraju u kojim sve ulicama u gradu je potrebno i moguće izgraditi kružne tokove, a praksa pokazuje da i vozači i pješaci najviše iščekuju modernu raskrsnicu kod zgrade Ekvatora.

Nakon novih kružnih tokova na Rebrovcu i na Starčevici, juče su isti radovi počeli i u Aleji Svetog Save kod Osnovnog suda, a sve kako bi se u budućnosti smanjile saobraćajne gužve u Banjaluci.

Kružni tok u ovom dijelu grada trebao bi biti završen za dva mjeseca, a u međuvremenu, planira se praviti još jedna moderna raskrsnica u istoj ulici, kod hotela Krajina.

Građani međutim pitaju, kada će na red doći velika raskrsnica kod zgrade Ekvatora, gdje na semaforima jednako dugo čekaju i vozači i pješaci.

To je definitivno najgori dio u gradu, pješacima je čak i teže, jer ne mogu odjednom preći dvije saobraćajne trake zbog crvenog na semaforu. Svaka čast što se prave kružni tokovi po gradu, ali mislim da je ovdje ipak bio priotitet da se počne gradnja – rekla je Dragana Blagojević, koja ovuda prolazi i automobilom i pješke.

I načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić kaže da je kružna raskrsnica ovdje definitivno potrebna, ali da se čeka izmjena regulacionog plana.

Bio je prijedlog da se ovdje pravi čak kružni saobraćaj unutar kojeg bi bio park, ali mislim da ćemo ipak odustati od toga i da će se graditi klasičan kružni tok. U fazi smo usvajanja RP centar i čim to bude završeno, imamo mogućnost da planiramo gradnju – pojasnio je on.

Prema ranijim najavama, planirana je još gradnja kružnih tokova kod budućeg tržnog centra na banjalučkom polju, na Laušu kod skretanja za bolnicu i kod zgrade Policijske uprave i Suda.

Najavljivali smo gradnju na raskrsnici ulica Solunska i Isaije Mitrovića, ali zbog novih mjera Vlade RS  o povećanju plata i obaveza lokalnih zajednica morali smo sa nekim projektima da zastanemo, tako da sada nećemo raspisivati nabavku za taj kružni tok. Ali, u okviru odjeljenja radimo analize da vidimo na kojim raskrsnicama je moguće raditi jeftinije kružne tokove kao što smo nedavno postavili na spajanju Ulice Majke Jugovića i novoizgrađenog dijela Istočnog tranzita – pojasnio je Sandić. Ukoliko se pokaže, dodaje on, da i montažni kružni tokovi, kao što su na Obilićevu i Starčevici, imaju funkciju – pribjegavaće i takvim rješenjima.

Inženjer saobraćaja Slavenko Tadić podsjeća da je na Zapadu sigurno 95 odsto raskrsnica regulisano kružnim tokovima, te da Banjaluka uveliko zaostaje sa primjenom ovih rješenja, ali da je svakako dobro što su se nadležni konačno okrenuli ovim projektima.

Osim smanjenja gužvi u jutarnjim i popodnevnim terminima, protok vozila je bolji, ljudi štede vrijeme, a u širem smislu postiže se i ekološi efekat i manje zagađenje vazduha – ističe Tadić.

 

Izvor: srpskainfo.com/Nataša Telebak
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog