Intervju

Eksluzivno za Frontal-Senad Šepić: „Istrošene politike i njihove šefove ćemo poslati u historiju“

„Imamo divnu zemlju, najljepšu, ali očajnu državu– Nezavisni blok će BiH pokrenuti naprijed“, izjavio je u razgovoru sa Frontalom prvi čovjek Nezavisnog bloka i kandidat za člana Predsjedništva BiH, Senad Šepić. Između ostalog, otvoreno je govorio i o politici Bakira Izetbegovića, snazi Nezavisnog bloka, strankama „bez jasnog plana“, „sredjnjem putu“ koji zastupa a u kontekstu odnosa spram političkih opcija u RS-u, političkoj filozofiji Zorana Zaeva, te pozvao mlade da se pridruže Nezavisnom bloku.

FRONTAL: Gospodine Šepiću, buran period je iza vas. Bili ste protivkandidat gospodinu Izetbegoviću na Kongresu SDA, zatim istu napustili, osnovali Nezavisni blok, a sada ulazite u trku za člana Predsjedništva BiH. Da li, iz ove perspektive, žalite za bilo čim, i da li bi neke stvari možda uradili drugačije?

ŠEPIĆ: Suprotstavio sam se Bakiru Izetbegoviću zato što sam uvidio da nema kapacitet i da stranku, a posebno zemlju vodi u pogrešnom smjeru. Imate istraživanja nevladinih organizacija koja kažu da 87% građana smatra da se Bosna i Hercegovina kreće u pogrešnom smjeru. Zato je i nastao Nezavisni blok i naravno da ne žalim za bilo čim, čak šta više – ponosan sam na činjenicu da ćemo ljudima u našoj Bosni i Hercegovini omogućiti alternativu na izborima, a to je Nezavisni blok.    

FRONTAL: U moru političkih stranaka i opcija, te nakon jako puno razočarenja, neće biti lako zadobiti povjerenje građana. Šta nudi Nezavisni blok?

ŠEPIĆ: Narod je sit i desnog i lijevog establišmenta oličenog u dvije velike stranke koje su imale svoje šanse. Također, narod je sit i ovih što su ko fol u opoziciji a imaju ministre, direktore, savjetnike… Mi nudimo viziju širokog političkog centra, ono što i jeste Bosna i Hercegovina u svom osnovnom sadržaju. Ne želimo učestvovati u etničkim podjelama i beskorisnim raspravama o ''velikim pitanjima'', jer mi se želimo okrenuti rješavanju životnih pitanja, prvenstveno u ekonomiji. Nezaposlenost je najveći problem i mi imamo projekte kojima ćemo pokrenuti obrazovanje, mala i srednja preduzeća, zdravstvo, penzioni sistem… Imamo ljude koji znaju kako te projekte sprovesti u djelo.  

FRONTAL: Naša politička javnost često ne daje velike šanse kandidatima koji iza sebe nemaju moćne stranačke infrastrukture. Kako po tom pitanju trenutno stoji Nezavisni blok i kako u tom smislu procjenjujete svoje šanse u utrci za člana Predsjedništva BiH?

ŠEPIĆ: Mi imamo ozbiljnu infrastrukturu, više od 60 opštinskih odbora i imat ćemo kandidate na listama za sve nivoe vlasti. I s obzirom na apsolutno lošu vlast, koja će ponuditi svoje kandidate, i ove koji su bili u prošloj vlasti podrška Dodikovim zakonima i politici, vjerujem da će narod prepoznati moj dosadašnji angažman i u meni vidjeti nekoga ko donosi drugačiju politiku od ovih već viđenih koje su doživjele totalni neuspjeh. Politička javnost nije davala šanse ni nezavisnim načelnicima na zadnjim izborima, ali su Fuad u Zenici, Amra u Visokom ili Sead u Kalesiji pobijedili zajedničke kandidate stranaka koje imaju velike stranačke infrastrukture. Narod odlučuje i vjerujem da će Nezavisni blok dobiti povjerenje i pokrenuti zemlju naprijed i moja pobjeda na izborima će to i potvrditi. 

FRONTAL: Narod i pravda Elmedina Konakovića stala je iza vaše kandidature, dok je A-SDA podržala Denisa Bećirovića. Obzirom da neće imati svog kandidata za člana Predsjedništva BiH, koga će, po vašem mišljenju, podržati PDA Mirsada Kukića?

ŠEPIĆ: Zahvalan sam na podršci Elmedinu Konakoviću i Narodu i pravdi, kao i Novom bošnjačkom pokretu, Prvoj stranci, Snazi Centra, mnogim intelektualcima sa svih strana u BiH. Mi razgovaramo sa još mnogo drugih političkih opcija i uglednika sa kojima ćemo napraviti saradnju. Nezavisni blok će predvoditi politički centar i to će biti neophodan pokretač promjena i nade da ova zemlja može i mora bolje. Ove istrošene politike i njihove šefove ćemo poslati u historiju.  

FRONTAL: Dok gospodin Komšić tvrdi da su politički ciljevi HDZ BiH i HDZ-a 1990 isti, vi u isto vrijeme u Centrali Nezavisnog bloka razgovarate sa predsjednikom HDZ-a 1990 Ilijom Cvitanovićem, ističući potrebu za saradnjom vaša dva politička projekta. Kako objašnjavate ovako različite stavove i pristupe vas i predsjednika DF-a? 

ŠEPIĆ: Ne vidim da se ova zemlja može pokrenuti ukoliko nema razgovora. Isto tako ova zemlja se ne može pokrenuti bez partnera sa svih strana i zato nam treba koalicija na političkom centru koja može ponuditi novu politiku. DF ima malo drugačiji pristup koji targetira protivnike i bez jasnog plana kako da implementira politiku napretka. Mi to imamo i zato razgovaramo i sa HDZ 1990 i drugim strankama. Naš pristup je okupljanje i srednjim putem pokretanje zemlje naprijed ka EU i NATO-u.   

FRONTAL: Šta bi politika srednjeg puta koju promovišete značila tačno u kontekstu vašeg odnosa spram političkih opcija koje dolaze iz Republike Srpske?

ŠEPIĆ: Mi u Republici Srpskoj sa drugim strankama djelujemo u Proevropskom bloku a naš kandidat za potpredsjednika tog entiteta ima najbolje izglede da bude i izabran na tu poziciju. Tražit ćemo partnere iz RS-a, na zajedničkim idejama u ekonomiji, poljoprivredi, zaustavljanju odlaska mladih, infrastrukturnim projektima – dakle, ono što nam je zajedničko i tu vidim odlične mogućnosti za popravljanjem sadašnjih očajnih odnosa, jer i Srbi, i Hrvati, i Bošnjaci i svi drugi žele živjeti u funkcionalnoj državi. 

FRONTAL: Dogovor koji je Zoran Zaev postigao sa svojim grčkim kolegom Ciprasom u vezi budućeg imena BJR Makedonije, nije od strane bosanskohercegovačkih lidera pretjerano komentarisan. Kako ste vi doživjeli takav jedan potez makedonskog lidera, i treba li Bosni i Hercegovini neko poput Zaeva?

ŠEPIĆ: To je sjajno. Vjerovatno sam bio i prvi političar koji je javno podržao taj dogovor i mislim da u potpunosti građanima Makedonije otvara bolju budućnost. Zaev je Makedoniji donio vrijednost više, okrenuo zemlju naprijed i upravo ovdje trebaju ideje i vizije poput te. 

FRONTAL: U svojstvu člana Predsjedništva BiH, koga biste sutra od regionalnih ili svjetskih lidera prvog pozvali da posjeti našu zemlju?

ŠEPIĆ: Prvo bih pozvao predstavnike EU, SAD te susjednih zemalja. To su naši najvažniji strateški partneri. 

FRONTAL: Na kraju, imate li poruku za mlade ljude u Bosni i Hercegovini koji čekaju u redovima ispred ambasada?

ŠEPIĆ: Mi imamo divnu zemlju, najljepšu ali očajnu državu – odnosno nezdrave institucije koje su privatizirane. To treba popravljati. Mladi ljudi se trebaju uključiti jer ovo je zemlja za koju se mora boriti. Nezavisni blok im otvara vrata i nudi priliku da svoje kapacitete koriste u Bosni i Hercegovini. Jer, nema ljepše zemlje od Bosne i Hercegovine. 

 

Autor: Denis Čarkadžić   

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog