Region

Specijalci džipovima okupirali sela kod Gnjilana, troje uhapšenih Srba

Kosovska policija upala je jutros u dva srpska sela u kosovskom pomoravlju, kod Gnjilana, a prije oko pola sata uhapšeni su Radovan Stojković, načelnik kosovsko-pomoravskog okruga i Jovan Denić, direktora ogranka Nacionalne službe za zapošljavanje, koji je inače do skoro bio i pripadnik kosovskih bezbjednosnih snaga (KSB).

Osim u njihove kuće, naoružana policija je sa džipovima opkolila, a zatim i pretresla pojedine ustanove, odnosno prostorije u kojima se nalaze kancelarije službe za zapošljavanje i načelnika okruga u mestu Šilovo.

Prema saznanjima "Blica", oduzeti su i kompjuteri koji postoje u njihovim kancelarijama, a njihovo ispitivanje je u toku.

Osim ove dvojice Srba, priveden je i Nenad Stojanović, inače automehaničar, zaposlen pri vojsci Srbije u Vranju. Kako javlja RTV Plus, Stojanović je uhapšen jer je, navodno, vršio pritisak na srpske pripadnike KSB da napuste tu službu.

- Ovo je odmazda što su svi članovi KSB iz Gnjilana napustili ovu službu u proteklih desetak dana - priča izvor "Blica" sa KiM.

Čitava akcija kosovske policije počela je u ranim jutarnjim satima, a u njoj je učestvovalo desetak policijskih džipova i oko 30 maskiranih policajaca.

Ovim povodom, direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić održaće konferenciju za medije danas u podne.

Inače, KSB je prošle nedjelje napustilo skoro trideset pripadnika srpske nacionalnosti, i to mahom iz okoline Gnjilana. Uniformu KSB, prošle nedjelje, u jednom danu skinulo je osmoro pripadnika, a zatim još njih dvadesetoro, i to tako što su podnijeli kolektivne ostavke, odnosno raskide ugovora i demobilizaciju.

Kakva će biti do kraja njihova sudbina još je nepoznanica, jer će se o njihovim zahtjevima odlučivati u narednih šest mjeseci. Do tada, Srbija poziva ljude da se ne priključuju KSB, jer Albanci zapravo žele da je transformišu u vojsku Kosova, dok kosovski političari već neko vrijeme govore o pritisku koji na njih vrši Srbija.

 

Izvor: Blic
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog