Društvo

Humanista velikog srca: Arhimandrit Partenijus

Jedan od najvećih grčkih humanista i dobrotvora, grčki sveštenik Partenijus, više od deceniju i po donosio je u Republiku Srpsku veliku materijalnu pomoć, prije svega za djecu i porodice poginulih boraca, ali i za izgradnju pravoslavnih svetinja.

Ovaj, kako ga mnogi zovu "živi svetac" je nakon odbrambeno-otadžbinskog rata svaka tri mjeseca redovno dolazio kako bi širom Republike Srpske dijelio pomoć i novčana sredstva mnogobrojnim porodicama. Ni loši vremenski uslovi, barijere na graničnim prelazima tokom ratnih i poratnih godina, nisu spriječili grčkog dobrotvora arhimandrita Partenijusa da više od 250 puta dođe u Republiku Srpsku i donese humanitarnu pomoć od grčkih donatora.

Zahvaljujući njemu mnoga djeca u Srpskoj su krštena, a kumovali su im upravo Grci. Samo u gradu Prijedoru rukom ovog dobrog čovjeka kršteno je preko 600 djece, a preko 700 djece koja su izgubila očeve na nekom od ratišta širom BiH dobijala su novčanu pomoć.


Kamioni hrane i odjeće, gajbe narandži, novčana sredstva, nisu stizala samo u Republiku Srpsku, već i na Kosovo i Metohiju i Srbiju. Nakon bombardovanja Beograda 1999. godine, u Srbiju je ovaj humanista dovezao 20 tona hrane. Mnogi hramovi u Republici Srpskoj, ali i BiH, uljepšani su mermernim pločama koje su upravo zahvaljujući ocu Paretnijusu iz Grčke stigle na naša područja.

Otac Partenijus je kroz svoju humanu misiju za koju je jednom rekao da je "više podržavaju siromašni slojevi u Grčkoj, nego bogati", stalno isticao da su Srbi za njega bratski pravoslavni narod i da je Srbe i Grke istorija uvijek povezivala, te da je tako i ostalo i dan danas.

Po arhimandritu Paretnijusu nosi naziv jedne ulice u Prijedoru, a po njemu je snimljen i film "Otac Partenijus, počasni građanin Prijedora”, autora Pere Špadića. Za svoje zasluge proglašen je počasnim građaninom Prijedora, ali i Dervente, Doboja, Kozarske Dubice, Kostajnice i Novog Grada.

Srbi nisu zaboravili

Nakon stravičnog požara koji je pogodio okolinu Atine, 23. jula ove godine, pokrenute su brojne akcije za pomoć stradalom stanovništvu Grčke širom Republike Srpske.

Gradska organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Prijedor, ne zaboravljajući humanost bratskog naroda i oca Partenijusa u najgorim vremenima, pokrenuli su pomoć sakupljanja novčanih sredstava za pomoć stanovništvu Grčke. 

"Mi nikada nećemo zaboraviti one koji su nama pomogli u našoj muci, i mi idemo sa akcijom prikupljanja pomoći za njih", kazala je Zdravka Karlica, predsjednik ove organizacije.

Iz Gradske uprave Grada Prijedor takođe su naglasili da će se priključiti humanitarnoj akciji za pomoć građanima Grčke.

"Grad Prijedor će se priključiti humanitarnoj akciji za pomoć građanima Grčke, te ćemo uspostaviti direktnu komunikaciju sa arhimandritom Partenijusom, kako bi se dogovorili o načinu na koji će se pomoć realizovati", rekla je Ljiljana Babić, šef Kabineta gradonačelnika Prijedora.

Grčki sveštenik Partenijus je rođen na Kipru. Njegova majka je rodila 16 dece od kojih je deset živo, a on je najstariji. U Grčkoj je završio teologiju i arheologiju, a želja mu je bila da postane ljekar i radi u Africi. Često ističe da je kao petnaestogodišnjak išao u manastir i da se od tog trenutka u njemu nešto čudno desilo. 

 

 

Frontal/D.S.
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog