Region

Počeo 58. Dragačevski sabor trubača; zapjevao i ruski ambasador Čepurin (VIDEO)

U dragačevskoj prijestonici juče je svečano otvoren 58. sabor trubača.

"Pitaju me stalno ljudi iz Kine, Amerike i Rusije za tajnu Guče i trube, a ja im kažem da truba krije tajnu srpske duše. Uz trubu smo osvajali slobodu, uz trubu smo se veselili, vjenčavali, krštavali djecu, uz trubu smo tugovali i sahranjivali."

Ovim riječima je ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović u četvrtak u Guči, kod spomenika trubaču otvorio 58. Dragačevski sabor trubača.

Popović je okupljenim ljubiteljima trube poručio da truba najbolje od svih instrumenata odražava prošlost i budućnost srpskog naroda i "naše emocije". Mada, dodaje Popović, srpske emocije, Srbiju i Srbina, niko ne može bolje da razumije nego "naša braća Rusi", te je izrazio zadovoljstvo što je otvaranju Sabora prisustvovao ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Čepurin i što će Guču obići portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"U ovim teškim vremenima kada nas pritiskaju zbog našeg svetog Kosova, mi želimo svima njima u inostranstvu da odavde iz Guče pošaljemo poruku koja glasi - Srbija nije sama, uz Srbiju je cijeli ruski narod i predsjednik Rusije Vladimir Putin", naglasio je Popović, koji je domaćom rakijom nazdravio prisutnim saborašima.

Nakon ovoga čula se pjesma iz truba Dragana Pavlovića iz Guče - "Srpska se truba s Kosova čuje", a zapjevao je i sam ambasador Čepurin.

Sviraj trubo, svirala zadugo, za veselja i ni za šta drugo - poručio je ministar, citirajući stihove Branka V. Radičevića, jednog od osnivača Sabora trubača u Guči.

Ambasador Čepurin proglašen je počasnim gostom Sabora. On je istakao da je Sabor od lokalne manifestacije u zapadnoj Srbiji odavno izašao iz granica ovih prostora i osvojio čitav svet.

"Čitajući brojne turističke brošure o Srbiji u svakoj je ovaj Sabor naveden kao nezaobilazna destinacija. Sada mi je jasno i zbog čega", rekao je Čepurin i dodao da će već u subotu u Guču stići i portparolka ministarstva inostranih poslova Ruske Federacije Marija Zaharova.

Nakon intoniranja saborske himne "Sa Ovčara i Kablara", podizanja saborske zastave i pucanja prangija, koje su označile poziv na četvorodnevno ludovanje u dragačevskoj prestonici, počela je trubačka "ludnica" po maloj varoši.

Na sve strane razmileli su se trubački orkestri, najbolji u Srbiji. Sviralo se kolo, nadjačavali čočeci, a saboraši u transu... Kapelnici finalnih orkestara čuvaju se za glavno takmičenje u subotu, kada će ukrstiti trube za izbor "Zlatne", za omiljenu nagradu, koju već 55 godina dodeljuju "Večernje novosti".

 

Izvor: novosti/sputnik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog