Banja Luka

"Sveti Novomučenici Jasenovački u svjetlosti Vaskrsenja" u Banskom dvoru (FOTO)

U maloj sali Banskog dvora u Banjaluci svečano je otvorena izložba slika pod nazivom „Sveti Novomučenici Jasenovački u svjetlosti Vaskrsenja", autora sestre Marije iz manastira Jasenovac.

Izložba je organizovana po blagoslovu njegovog preosveštenstva Episkopa banjalučkog g. Jefrema i njegovog preosveštenstva Episkopa pakračko-slavonskog g. Jovana. Ovom prilikom upriličen je i prigodan program u okviru kojeg su nastupili pojci duhovne muzike Tijana Bašić i Hilda Hrekes.

Izložbeni prostor Banskog dvora bio je mali da primi sve zainteresovane građane, kojima su se obratili freskopisac, prof. Gavrilo Marković, predsjednik Gradskog udruženja logoraša Drugog svjetskog rata Banjaluka, gospođa Dobrila Kukolj i Episkop pakračko-slavonski g. Jovan.

„Ovaj osjećaj Vaskrsenja u Jasenovcu je po prvi put u umjetnosti kod nas posvjedočila sestra Marija. Ja vam, eto, predajem to svjedočanstvo Baskrsenja kojim mi živimo u Slavoniji“, rekao je preosvećeni vladika Jovan koji je i otvorio  izložbu.

Prof. Gavrilo Marković je istakao da rad sestre Marije prati još dok je bila u manastiru Jasenovac, gdje je kako kaže, sazrijela kao slikar ali je „slikarski eksplodirala“ dolaskom u manastir Jasenovac. Radove sestre Marije prof. Marković je ocijenio kao „novi crkveni ili Bogočovječanski realizam, u kojem se čovjek sreće sa Bogom, žrtvom i zločincem jer oni predstavljaju odgovor krotkog na zločin“.

U radovima sestre Marije uočeni su različiti uticaji, od jermenske minijature, gruzijske i koptske ikone do moderne umjetnosti koju vidimo u dekorativnosti.

„Ovo je otvorilo dušu i ušlo u rane moje. Nemam riječi zahvale za sestru Mariju, kako ju je Bog poslao da ovo sve uradi“, rekla je Dobrila Kukolj,  predsjednica Udruženja preživjelih logoraša iz Banjaluke, koja je u svom obraćanju istakla da je kao dijete logoraš preživjela mnoge strahote.

Na kraju programa, pojac izvorne narodne muzike Svetlana Spajić otpjevala je narodnu pjesmu iz Jasenovca „Savo vodo pozdravi mi dragog“.

Izložba će biti otvorena do 14. septembra.

 

Frontal/fb:manastirjasenovac
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog