Intervju

Јединствен спој танго и филмске музике у изведби ансамбла „Еудиатес трио“

Ансамбл „Еудиатес трио“, који чине Вања Даниловић (хармоника), Сара Мичић (клавир) и Николина Чоловић (виолина), све је популарнији музички састав у Источном Сарајеву и Сарајеву, а оно што их издваја од других састава јесте танго и филмска музика коју често изводе на својим наступима.

Како кажу, концерте и јавне наступе одавно су престале да броје, интересовање за њих је све веће тамо гдје људи уживају у оваквој музици, а посебно истичу манифестације које се одржавају широм БиХ и ван њених граница.

Чланице ансамбла „Еудиатес трио“ у интервјуу за Фронтал говоре о свом концерту поводом малог јубилеја, пет година од оснивања, који ће бити одржан наредне године, али и о наступу на „Данима Републике Српске у Србији“.

Фронтал: Како је дошло до оснивања „Еудиатес трио“ ансамбла и како су изгледали ваши први наступи?

Еудиатес трио: Колико се сјећамо, прву пробу смо одржале 9. фебруара 2014. године. Окупила нас је професорица са Музичке академије у Источном Сарајеву Соња Радојковић са идејом да изводимо танго и филмску музику. Први солистички концерт одржан је 19. марта 2014. у  сали Јеврејске општине у Сарајеву и одатле је све почело. Услиједили су концерти у Београду, Источом Сарајеву, Хвару, као и велики број наступа у оквиру разних манифестација града Сарајева, Источног Сарајева и Фоче, као и Музичке академије, као њени тадашњи студенти. 

Фронтал: Памтите ли тачан број јавних наступа до сада и који бисте посебно издвојили?

Еудиатес трио: Што се Еудиатес триа тиче, већ од априла 2014. године смо престале бројати који нам је пут што се тиче јавног извођења. Мислимо да, сваки музичар који је иоле активан на сцени, не броји своје наступе. То је нешто што схватамо као дио нас, школовани смо првенствено да будемо извођачи, а што се тиче нашег састава, можемо рећи да смо задовољне активношћу ансамбла. 

Трудимо се бити на сцени што чешће, поред педагошког рада, а кренувши од самог почетка, па до данас, радо се сјећамо оних мање добрих наступа, из њих се трудимо извући добру поуку, јер, како кажу – на грешкама се учи, а када је ријеч о оним великим и значајним, тежимо сваким сљедећим јавним извођењем бити боље од тог претходног, они су нам подстрек и мотивација за стварање нечега великог и значајног у датом тренутку.

Најсвјежији нам је концерт у Требињу, поводом Свјетског дана музике, 21.06. ове године. Мислим да смо за град Требиње направили нешто што ће, барем како кажу, дуго памтити. Искористили смо прелијепи простор Херцеговачке Грачанице и концертом под отвореним небом, с погледмо на град, заједно са публиком, која је дошла у великом броју да нас подржи, славили музику. Амфитеатар, у коме је концерт одржан, није се користио у те схврхе око десетак година и било нам је задовољство, а и част, доћи из Источног Сарајева и оживити тај божанствени простор.

Такође, не можемо да заборавимо и учешће на отварању највећег фестивала  за хармонику у Југоисточној Европи, „Акордеон Арт“ 2015. године. Свирати пред више од три стотине људи, пред највећим умјетницима на хармоници и свјетским именима, је нешто што ћемо засигурно дуго памтити. 

Фронтал: Откуд баш танго и филмска музика и колико сте се тим избором програма приближили публици?

Еудиатес трио: Када смо основале ансамбл, још тада, као студенти, жељели смо представити публици, а и себи нешто другачије. Од класичне музике, коју истражујемо на академијама, жељели смо пронаћи другачији и можда за публику приступачнији звук, и мислимо да су управо танго и музика из познатих филмских остварења били најбољи избор. Током студентских дана нисмо се окренуле од класичне муизике. Са нама су радили и професор Дражан Косорић, Слађана Ковач, опробале смо се и на такмичењима класичне музике, у категоријама камерних ансамбала, резултиравши великим успјехом, али смо на концертној сцени остале досљедне оном изворном облику састава, првобитном правцу и стилу музике.  На тај начин смо постале препознатљиве широј публици, сматрамо да нам је донијело већу активност на сцени, а сада, као колеге које раде у истој школи, имамо већу могућност да радимо на себи, ширимо репертоар, концертирамо заједно са ученицима и константно и своје идеје спроводимо у дјела.

Фронтал: Колико је ваш рад и труд запажен и награђен ван граница Републике Српске?

Еудиатес трио: Морамо признати да смо највише биле активне прве године када је ансамбл основан и то је резултирало цјеловечерњим концертом на Хвару у оквиру „Хварских љетних ноћи“. За нас је тада то био велики успјех. Захвалност дугујемо професору Соњи Радојковић, нашем првобитном ментору, која нам је обезбиједила учешће на хварском фестивалу и на тај начин наградила наш дотадашњи рад. Једно вријеме, ансамбл је паузирао ради фокусирања на наше студије, одбране дилпомских и мастер радова, али од јуна мјесеца смо се вратили на сцену, са појачањем и мушком руком ансамбла. То је наш перкусиониста, Дарио Кос. Са њим биљежимо два цјеловечерња концерта, а у припреми су и Београд 5. и Сарајево 8. септембра 2018. године. 

Фронтал: Какве вас активности очекују у наредном периоду?

Еудиатес трио: Указана нам је прилика да се представимо београдској публици у оквиру манифестације „Дани Републике Српске у Србији“. Концерт ће се одржати 5. септембра у „Театру лево“. Први дио пограма извешће Еудиатес трио, танго музику Астора Пјацоле, како и српских композитора Александра Симића и Александра Николића. У другом дијелу, заједно са Дариом Косом, представићемо се свјетским филмским хитовима. На исти начин, сарајевска публика ће такође имати прилику да нас чује у оквиру Фестивала уличних умјетности. 

На програму смо у суботу, 8. септембра испред Градске тржнице у Ферхадији с почетком у 21ч. 

Сљедеће године, Еудиатес трио слави пет година свог постојања. Овом приликом, први пут јавно за Ваш портал, говоримо о великом концерту који припремамо у ту част. Концерт ће се одржати 19. марта 2019, у сјећање на наш први солистички концерт, а детаље о програму, као и локацији концерта нећемо још откривати. 

Можемо рећи да ће бити изазов и за нас припремити и реализовати тај пројекат и засигурно ћемо се потрудити публици пружити више од сат времена добре, квалитетне музике. 

 

Аутор: Миљан Рашевић/Фронтал
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog