Zanimljivosti

Priča o monahu koji je 38 godina živio sam na udaljenom Jonskom otoku

Ovo je priča o ocu Grigoriosu, grčko-pravoslavnom monahu koji je skoro sam živio 38 godina u srednjovjekovnom manastiru na malom jonskom ostrvu Strofades.

Otac Grigorios preminuo je 31. jula 2017. godine, u svom rodnom selu Agala, Zakintos, gdje se vratio 2014. godine zbog lošeg zdravlja.

Strofades je malo ostrvo sred Jonskog mora. Nalazi se na 27 nautičkih milja južno od Zakintosa, a jedini način da posjetite ostrvo je privatni brod.


Srednjovijekovni manastir Blažene Bogorodice koja dominira Strofadima izgrađen je 1241. godine. Manastir je tvrđava koja je tokom vijekova preživjela prirodu i gusare.

U prošlosti su tamo živjeli mnogi monasi, a među njima i sveti Dionisios, zaštitnik Zakintosa.

Otac Grigorios je došao u manastir 1976. godine. Do 1985. godine njegova jedino društvo bili su čuvar svetionika i ribar koji mu je donosio naimirnice iz Zakintosa svake dvije nedjelje. Nakon što je svetionik automatizovan 1985. godine, otac Grigorios je ostao sam sa svojim piletom, kozama, pticama selicama i povremenim turistima tokom ljeta.


18. novembra 1997. godine, ozbiljan zemljotres jačine 6,6 stepeni, usredsređen na Strofade, nanio je ozbiljnu štetu istorijskom manastiru. Ovo je bio jedini put kada je Grigorios pobjegao na ostrvo nekoliko dana. Tokom godina napravljeno je nekoliko popravki, u manastirsku kuću stavili su gvozdene šipke kako bi se spriječilo urušavanje, ali i dalje je bilo nesigurno.


Usamljeni način života koji je izabrao imao je uticaj i na njegovo zdravlje. Hranio se uglavnom od zeleni koju je sam uzgajao, mlijeka i sira od koza. Godine 2014. otac Gregorios napustio je svoj voljeni manastir Strofades kako bi se zbog bolesti vratio na Zakintos gdje je i umro.

 

Izvor: greece.greekreporter
Frontal/D.S.
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog