Republika Srpska

Олимпијски центар „Јахорина“ први пут након осам година послује позитивно

Руководство Олимпијског центра „Јахорина“ на челу са директором Дејаном Љевнаићем данас је пуштањем у рад акумулационог језера за вјештачко осњежавање прославило годину дана успјешног рада на овој планини.

Љевнаић је у изјави за новинаре рекао да у тај успјех ставља свих 365 дана радних дана запослених, који су, према његовим ријечима, најзаслужнији за ново лице и имиџ Јахорине.

„Данас смо званично пустили у рад вештачко језеро, што је још један показатељ успеха, а имамо 365 дана рада хотела „Бистрица“ и 200 дана рада ски центра, што је у поређењу са прошлом сезоном укупно повећање за 52 одсто“, каже Љевнаић.


Љевнаић подсјећа да је Олимпијски центар први у региону отворио своја врата за све скијаше на почетку зимске сезоне, те скијалиште посљедњи затворио.

„Финансијски показатељи су надмашили сва наша очекивања. Приходи од скијалишта су готово 5,5 милиона КМ, а прошле године су износили 2.875.378 КМ, што је за 91 одсто више, док је хотел „Бистрица“ остварио приходе боље за 21 одсто“, каже Љевнаић.

Он је посебно нагласио да су ски школе овог центра зарадиле 80.000 КМ прихода, што није био случај код руководства које је он наслиједио.

„Од наплате паркинга смо зарадили 174.000 КМ, што је за 400 одсто више у односу на прошлу годину. Наравно, број вожњи је нешто што прати овај тренд, па смо тако остварили 1.510.000 вожњи ски лифтовима, што је за 52 одсто веће у односну на претходну сезону“, истиче директор Олимпијског центра.


Љевнаић истиче да је Олимпијски центар „Јахорина“ било озбиљан губиташ и терет Влади Републике Српске, а да је сада, први пут, послије осам година, исказан позитиван пословни резултат у износу од 544.798 КМ.

Он је додао да је претходно руководство Олимпијског центра оставило минус од 4.356.116 КМ.

„Да би се стекла комплетна слика, важно је напоменути да смо водили рачуна и о трошковима и имали домаћински приступ у пословању и тако постигли уштеде у пословању у износу од преко 20 милиона КМ“, каже Љевнаић.

Према његовим ријечима, почело је да влада велико интересовање домаћин и страних инвеститора за Јахорином, те да у овом тренутку се на планини ради на четири велика градилишта.

„Премијерно најављујем да смо договорили сарадњу са Савезом словеначких ски центара и да ће ски-пас са Јахорине важити у свим словеначким ски центрима и обрнуто“, истиче Љевнаић.

Када се ради о инвестиционим радовима, Љевнаић каже да ће за сљедећу зимску сезону бити комплетно изграђен и завршен систем за вјештачко осњежавање.

„Тиме ће бити повезано скијалиште са 40 лансера и 20 топова и на овај начин ће се елиминисати највећи недостатак који је погађао Јахорину, а то је недостатак снега“, истиче он.

Директор ОЦ „Јахорина“ каже да ова планина више неће имати проблем са снијегом, те да је сада изграђена сигурност у снијег и успјешне зимске сезоне на Јахорини.

Уз изградњу овог система, изграђене су и нове и проширене старе постојеће ски стазе на планини, укупне дужине 40 километара, међу којима су и хомологоване стазе за дисциплине слалом, велеслалом, супервелеслалом и спуст.

„Поред тога, тренутно су на терену машине које припремају за предстојећу зиму пет нових стаза, четири благе и стазу за Олимпијски спуст, стазу коју су скијаши највише тражили. Поред тога, планирано је да се освијетли око три километра најфреквентнијих стаза“, каже Љевнаић.

Једном рјечју, Јахорина је највеће градилиште у Републици Српској, а од Олимпијских игара 1984. године се не памте радови у оволиком обиму на планини.

Олимпијски центар „Јахорина“ за предстојећу зимску сезону планира отварање система за осњежавање уз концерт фолк пјевачице Светлане Цеце Ражнатовић и отварање сезоне „Retro ski opening“ уз концерте рок групе Црвене јабуке.

Посебан сјај наредној зимској сезони даће Европски омладински олимпијски фестивал (ЕYOF), који ће бити одржан у фебруару 2019. године у Источном Сарајеву и Сарајеву.

 

 

Фронтал/Миљан Рашевић

 

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog