Kultura

Анастасија Ђорђић награђена за најбољи литерарни рад на тему „Биће боље“

Манифестација „Дани Душка Трифуновића“, која се по 12. пут одржава у Палама, јуче је настављена кроз едукативни програм и дружење са ученицима основних школа „Пале“ и „Србија“, а програм је настављен кроз „Пјеснички дан“.

Добитник прве награде за најбољи литерарни рад на тему „Биће боље“ је ученица осмог разреда Основне школе „Пале“ Анастасија Ђорђић, која је писала о патњи и мукама српског народа кроз историју.

Она каже да њена поезија говори о томе да, упркос многобројним проблемима са којима се српски народ сусретао, увијек се могло пронаћи неко рјешење.

„Веома сам срећна што сам освојила прву награду и поносна што је то на дан рођења Душка Трифуновића добијам ову награду“, каже Анастасија.

Човјек који је више од 13 година на књижевним вечерима био „раме уз раме“ са Душком Трифуновићем, гитариста Бранко Пражић, каже да се са легендарним књижевником случајно срео.

„Срели смо се случајно, састали и остали заједно до краја. Њему је био потребан неко ко ће са њим бити на његовим књижевним програмима и певати његове песме уз гитару“, каже Пражић и додаје да је то било велико искуство за њега.

„Много сам од њега научио и сада путујем по Србији и Републици Српској и причам о Душку, говорим његову поезију и певам његове песме. Деци то јако пуно значи, а данас смо тако диван час имали“, истиче Пражић.

Он је јуче имао прилику да се дружи са основцима у поменутим школама, гдје су заједно рецитовали Душкове пјесме, а Пражић о малишанима има само ријечи хвале.

„Јако сам срећан што сам био овде и што сам видео ову добру децу. Ја пуно радим са њима и волим ту сарадњу, а овде су деца много добра, лепо васпитана и са великим поштовањем ћу причати о њима кад се вратим“, истиче Пражић.

Манифестација „Дани Душка Трифуновића“ у петак, 14. септембра, се наставља кроз монодраму „Има нека тајна веза“, посвећена славном књижевнику, а у извођењу младог паљанског глумца Милана Димића.

Дванаести „Дани Душка Трифуновића“ биће завршени у суботу, 15. децембра, концертом и предавањем о теми „Тужне пјесме“, које ће извести сопран Клаудија Кркотић, Соња Радојковић на клавиру и композитор Војин Комадина.

Организатор овогодишње манифестације је Културни центар Пале, а покровитељи су Град Источно Сарајево, Општина Пале и Министарство цивилних послова БиХ.

Душко Трифуновић је био српски књижевник, пјесник и телевизијски аутор. Рођен је на данашњи дан, 13. септембра 1933. године у Сијековцу код Брода, а преминуо 28. јануара 2006. године у Новом Саду.

Прву пјесму је написао по повратку из војске, са 26 годинa. У Сарајево је дошао са 24 године и занатом бравара, али је већ сљедеће године издао прву књигу. Био је плодан стваралац који је створио двадесет књига поезије, четири романа и неколико драма. Сматра се заслужним за креирање нечега што је касније названо „сарајевска рокенрол школа“.

На телевизији је запамћен као аутор емисија на ТВ Сарајево „Шта дјеца знају о завичају“. По избијању рата 1992. године прешао је да живи у Нови Сад гдје је наставио да ради за ТВ Нови Сад.

 

 

Фронтал/Миљан Рашевић

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog