Zanimljivosti

Fontala vina gdje pijete koliko želite a besplatno?! Ne, ne sanjate.

Italija je nevjerovatno mjesto za posjetu, puna savršenih namirnica, umjetnosti i kulture više nego što možete zamisliti. Ali šta ako u ovoj prelijepoj zemlji možete pronaći i vječnu fontanu vina gdje možete piti koliko god želite, 24 sata dnevno, sedam dana u nedjelji, besplatno? Ovo mjesto postaje još magičnije nego što je već!

"Fontana del Vino" se nalazi u Kaldari di Ortona, u regiji Abruco, na popularnoj hodočasničkoj ruti Cammino di San Tommaso (Put aposlotla Tome) a otvorena je 2016. godine.

Svake godine hiljade hodočasnika putuje od Rima do Ortone da posjete katedralu sa posmrtnim ostacima jednog od Isusovih učenika, Tome. Vinska fontana bila je način da lokalne vinarije i neprofitne organizacije promovišu upravo to hodočašće.

Inspiraciju su pronašli u sličnoj vinskoj fontani u Španiji, instaliranu duž hodočasničke rute Santiago de Compostela.

Turisti koji putuju kroz Cammino di San Tommaso ohrabruju se da se zaustave kod fontane i uživaju u čaši lokalnog izvora vina, potpuno besplatno, 24 sata dnevno, sedam dana u nedjelji.

Na Facebook stranici vinarije Dora Sarchese piše: "Vinska fontana je poezija". Jedino što oni žele jeste da fontana ne postane mjesto za pijance.

Sljedeći put kada isplanirate odmor u Italiji, ne zaboravite da spakujete i čaše za vino.

 

Frontal/D.S.

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog